Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért vándorolnak a kontinensek?

Igazán vidám magyarázatot kaphatunk arra, miért is tört darabokra Pangea, a szuperkontinens, és miért vándoroltak a kontinensek a mai helyükre. Mindenre választ kapunk a Jégkorszak 4. című film előzetesében, amely az eddigiekhez hasonlóan nem a történetbe enged bepillantást, hanem egy rövidfilmben ismét megcsodálhatjuk motkány  szerencsétlen "makkmegtartási" harcát. Két és fél perc őrület a Föld magjában.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.

Tovább


Az Aral-tó eltűnése

Az Aral-tó katasztrófája az egyik legnagyobb léptékű ember okozta környezeti katasztrófa. Kazahsztán és Üzbegisztán határvidékén, a Turáni-alföldön elhelyezkedő lefolyástalan sóstó még 1960-ban a Föld negyedik legnagyobb tava volt. De sikerült csaknem eltűntetni.

A vörös vonal az eredeti partszakasz

Tovább


Gumikacsák a Föld körül

Mit csinált 29 000 gumikacsa? Végig lubickolták a világtengereket a tudósok legnagyobb örömére.

Tovább


Nem lehet álom nélkül élni?

Az álomnak biológiai funkciója van, fontos a túlélésünk szempontjából, erre nem is olyan régen jöttünk rá. Tudósok úgy próbálták meg felmérni az alvás jelentőségét, hogy a hetvenes években egy kísérletben az orvostanhallgató alanyokat nem engedték álmodni.

Tovább


Repülő autó: SkyCar

Bár Moller úr időnként még próbálkozik az M200 engedélyeztetésével, mégis évek óta inkább az M400 fejlesztésére koncentrál. Az M400 SkyCar kicsit az angol Harrier helyből felszálló repülőgépre, kicsit a Jetson család járgányára emlékeztet. De a legtöbb hasonlóságot az Osprey szállítógépekkel mutatja.

Tovább


A mindenség kivételesen egyszerű elmélete

Ez a cím úgy hangzik, mintha Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvéből bukkanna fel. Vagy akár ez lehetne a következő kötet címe. De lehet, hogy épp oly megrendítő lesz a számunkra, mint a Vogon flotta.

2007. november 6-án Greenwich-i középidő szerint 14:25-kor a fenti címmel töltöttek fel egy mindössze 31 oldalas dokumentumot a Cornell egyetem tudományos eredményeket és elméleteket publikáló szerverére. A dokumentum - amely az arXiv:0711.0770v1 katalógus számot kapta - néhány napon belül a tudományos világot alaposan felbolygatta. Alig egy héttel később már a tekintélyes New Scientist is foglalkozott dolgozattal. A rövid dokumentum nem egyebet ígért, mint a világegyetemet leíró egyenletet.

Tovább


Eltérített Föld

Érdekes, hogy a tudósok hamarabb találnak megoldást olyan veszélyekre, amelyek csak évezredek, vagy éppen évszázmilliók múlva okoznak komoly problémát. Ha majd a Földet katasztrófa fenyegeti, akkor rakjuk arrébb a bolygót!

Tovább


Napi ajánlat: GPS helyett GNSS

"GPS helyett GNSS" címmel egy pár részes sorozatot kezdtem el a Netidők blogján a műholdas navigáció terén hamarosan beálló komoly változásokról. Az első részben a múltról és jelenről röviden.

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.

Tovább


Repülő autó: Sky Commuter

Nem csak a kis független cégek láttak fantáziát a repülő autóban. A Boeing is elindított egy fejlesztési programot a nyolcvanas évek közepén. A kilencvenes évek elejére elkészült néhány prototípus.

Tovább


Gyémántépítők

A gyémántcsinálás évszázados álom, de csak néhány évtizede sikerült az anyag mesterséges előállítása. A mesterséges gyémántok aprók, szabályosak és sárga színűek, tökéletesek az ipari alkalmazásra, vágó- és csiszolóeszközök készítésére. Ékkőnek azonban nem alkalmasak. A floridai Gemesis cégnek azonban sikerült ezt megoldani, ékszerek készítéséhez is megfelelő méretű gyémántokat tudnak növeszteni mindössze négy nap alatt.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog