Érdekes, hogy a tudósok hamarabb találnak megoldást olyan veszélyekre, amelyek csak évezredek, vagy éppen évszázmilliók múlva okoznak komoly problémát. Ha  majd a Földet katasztrófa fenyegeti, akkor rakjuk arrébb a bolygót!

A csillagászati és matematikai modellek nem egységesek a Föld keringésének stabilitását illetően. A legtöbb modell hosszú időn át – százmillió, vagy évmilliárdos skálán – stabil pályát vetít előre, egyes modellek szerint azonban megjósolhatatlanok a pályaváltozások.

Van olyan modell, amely szerint a Föld nagyon-nagyon lassan közelít a Nap felé. 3,5 milliárd év múlva ez a pusztulását okozhatja. Számítások szerint ekkor a Nap sugárzása körülbelül negyven százalékkal erősebb lesz, mint napjainkban, ez pedig katasztrofális hatást gyakorol bolygónkra.

Amerikai tudósok szerint csak úgy lehet megmenteni a Földet a végső pusztulástól, ha kimozdítjuk a pályájáról.

A kérdések megválaszolására összeültek a NASA, a kaliforniai és a michigani egyetem kutatói. És sikerült megoldást találniuk. A kivitelezésben nagy segítség lehet a gravitációs sodrás.

Úgy vélik: ha adott esetben egy 62 mérföld átmérőjű tárgyat kilövünk, és az elhalad a Föld mellett, minden bizonnyal képes arra, hogy kicsit távolabb mozdítsa bolygónkat a Naptól. Csak az a probléma az elmélettel, hogy több ezer ilyen kilövésre van szükség ahhoz, hogy bármilyen változás mérhető legyen. Egymillió kilövés esetén 41 millió mérföld távolság érhető el, ami körülbelül a jelenleginél ötven százalékkal nagyobb távolságot eredményezne. Ha ezt minden hatezredik évben megismételnék, ideális távolságot lehetne tartani a két égitest között, és további ötmilliárd évet nyerhetne a Föld.

De lehetnek problémák. Ha az aszteroida túl közel haladna el, vagy éppenséggel becsapódna a Földbe, ellenkező hatást érnénk el, és mesterségesen idéznénk elő a katasztrófát. További problémát jelenthetne a Föld forgásának a felgyorsulása, aminek következtében a Föld Holdhoz való viszonya is megváltozna.

A végső megoldás magtalálásáig még van pár százmillió évünk. Addig el is hagyhatjuk a bolygót, vagy kihalhatunk, mint a dínók.

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.