Mit csinált 29 000 gumikacsa? Végig lubickolták a világtengereket a tudósok legnagyobb örömére.

Miben közös a műanyag kacsa, a Lego-kocka és a kosárlabda-cipő? Hogy mindezek alkottak már úszó szemétszigetet a világtengereken. Nem kell itt összeesküvést sejteni az esetek mögött, sajnálatos tengeri balesetekről van szó. Az óceánokat hatalmas konténerszállító-hajók járják be, rakományuk több emelet magasan helyezkedik el a hajón belül, és kívül a fedélzeten is. Heves viharokban időnként a rakomány elmozdulhat, és konténerek zuhanhatnak a tengerbe. A felnyíló konténerekből a szállítmány a vízbe borul, és ha könnyebb a víznél, akkor ezer kilométerekre is elsodorhatják az áramlatok.

2002 decemberében a Nike cég öt konténere zuhant a csendes-óceánba, amelyek 16.500 pár kosárlabda-cipőt szállított. Curtis Ebbesmeyer oceanográfus a következő év márciusában figyelt fel a 33 ezer darab lábbelire, amint az óceánon utaztak kb. 1,25 kilométeres óránkénti sebességgel. A cipők áprilisban érkeztek meg az Alaszkai-öbölbe.

Ilyen úszó szigetet találtak már hárommillió Lego-kockából, műanyag teknősből, és 34.000 darab hoki-kesztyűből is. A tudósok arra használják ezeket az úszó szemétfoltokat, hogy feltérképezzék vele a tengeri áramlatokat.

De a legérdekesebb története huszonkilencezer darab sárga gumikacsának, kék és zöld gumiteknősnek van. 15 év alatt csaknem huszonötezer kilométert utaztak a tengerben.

1992 januárjában valahol a csendes-óceán közepén borultak a vízbe a „The First Years” kínai cég gumijátékai. A játékok vízállóak voltak, és tartós műanyagból készültek. Vígan lebegtek a vízen. 19 000 jószágot a déli áramlatok ragadtak el, és Ausztrália, Indonézia, sőt Dél-Amerika partjaihoz sodródtak. Tízezren azonban északnak vették az irányt, novemberben már Alaszkához közel látták a sodródó játékokat. Három éven keresztül 1995-ig körkörös áramlatokban utaztak bejárták az Északi vizeket Alaszkától Japánig. Néhány darab egészen Hawaii-szigetekig sodródott. Néhányan meglovagolták a sarkvidéki áramlatokat, és az Északi tengerre úsztak. Itt jó néhány belefagyott a sarki jégbe, és a jéggel együtt sodródtak Alaszka, Kanada és Grönland partjai mellett. Öt éves utazás után 2000-ben Grönland felett a kacsák egy része kiolvadt, és egy újabb áramlás a sziget keleti oldalán dél felé sodorta. Hamarosan feltűntek Maine és Massachusetts partjainál. 2001-ben átúsztak a Titanic elsüllyedésének helye felett.

2003-ban a „The First Years” kínai cég 100 dolláros kötvényt ajánlott fel, minden egyes New England, Kanana és Izland partjainál talált darbért.

2003-ban Sonali Naik ügyvéd az Észak-Skóciában töltötte szabadságát, amikor a tengerparton egy piszkos zöld gumibékát talált, alján „The First Years” felirattal. Ott hagyta a parton, csak később a szállodában tudta meg, milyen különleges tárgyat talált.

2008-ban több példány is megérkezett Anglia nyugati partjaihoz. 15 évet töltöttek a vízben, ez idő alatt kb. huszonötezer kilométert utaztak a tengerben.

 

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.