Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Árvíz idejére: úszó házak Hollandiából

Hollandiában egészen újszerű módszert találtak az árvízkárok enyhítésére. Ha jön az ár, a ház lebegni kezd. De ez nem hajó.

Tovább


Az igazi óriások

Folytatom a legnagyobb akváriumok bemutatását. A világ második legnagyobb akváriuma egy kontinens közepén  épült. A legnagyobb egy sivatagban található.

 

Georgia Akvárium

A második legnagyobb akvárium négyszáz kilométerre fekszik a legközelebbi óceántól, és egy halakba szerelmes milliárdosnak köszönhető, csaknem a teljes építési költséget magára vállalta. Bernie Marcus úgy döntött, ha már pénzt ad egy akváriumra, akkor legyen az a világon a legnagyobb, és 200 millió dollárt utalt át. Az atlantai Georgia Akvárium az Olimpiai park szomszédságában épült,  hajó alakú létesítmény 2005 november 23-án nyitotta meg kapuit, és négy évig a világ legnagyobb akváriuma volt.

Az összesen 36 millió liter, vagyis 36 000 köbméter térfogatú medencék alatt, akrilüveg alagutakban sétálhatnak a látogatók, amelyek akár harminc méter hosszúak is lehetnek, falvastagsága 20 centiméter. A hatvan akvárium közül a legnagyobb az Ocean Voyager, amelybe közel 24 000 köbméter víz fér el. A 100 000 tengeri lény közül ketten emelkednek ki népszerűségükkel és méretükkel: Ralph és Norton, a két cetcápa Taiwanról érkezett Atlantába. A legtöbb hal nem a tengerből, hanem halfarmokról érkezett speciális teherautókon, vagy repülővel. Természetesen nem kerülhetnek egyből a medencékbe., harminc napig karanténban tartják azokat.

 

 

A Dubai Akvárium és Vízalatti Állatkert

A világ legnagyobb akváriuma hol máshol is lehetne, mint a legek városában, Dubaiban. A világ legvárosában megépült a legnagyobb bevásárlóközpont, a Dubai Mall. A Dubai Akvárium és Vízalatti Állatkert a Dubai Mall bevásárlóközpont egyik fénypontja. Az 50x17x11 méteres akvárium térfogata közel 10 millió liter. 70 faj 33 000 egyede él benne, köztük 400 cápa és rája. A "legnagyobb egybefüggő akrilpanel" címét viselő világrekorder átlátszó látogatófal csaknem 33 méter hosszú, 8 méter 30 centi magas és 75 centiméter vastag. Vastagsága ellenére is kicsi a fénytörése.

Azakvárium nem csak turistacsalogató látványosság, kutatásokat is végeznek a fenntartók, illetve a Dubai Nemzetközi Akadémia biológus hallgatói. Kiemeltek a gyermekeknek szánt oktatóprogramok is. Itt lehetőség nyílik arra is, hogy üvegfenekű csónakban felülről nézzék meg az élőlényeket. A legújabb szolgáltatás, hogy a látogatok ketrecben is merülhetnek az élőlények közé. Egy merüléssel 4 személy és két vezető merülhet, 10 éves kor felett bárki kipróbálhatja.

Mérnöki pontosságot igényel egy ilyen létesítmény fenntartása, és hogy a lakók ne egyék meg egymást. Néhány példa az Atlantai akvárium feladatai közül.

Mivel az Atlanti-óceán is csaknem 400 kilométerre van, a város édesvizet kell átalakítani tengervízzé. Ezt tisztítják, forgatják és újrahasznosítják. Ezeket az akváriumokat is takarítani kell, de ezt a feladatot búvárok végzik, ahogy sok más karbantartó feladatot is. Feladatuk nem egyszer életveszélyes, nem a cápák miatt, hanem a különleges körülmények miatt.

A létesítmény működéséhez 250 szivattyút, és több száz kilométer csővezetéket kell karbantartani. Egy szinte mindennapi feladat a problémák nagyságának érzékeltetéséhez. Eltömődött a koralloknak otthont adó akvárium szivattyúja, amely percenként 10 000 liter vizet pumpál a hullámkeltő gépbe. Ehhez a búvárnak át kell bújnia egy 50 centiméteres szűk résen az akvárium fala és a hátteret képező sziklák között. Le kell ereszkednie 6 méter mélységbe, majd át kell vergődni 8 méternyi csövön, állványon és egyéb akadályon, hogy megérkezzen egy olyan kicsi helyre ahol a könyökét is alig tudja mozgatni. Az út kb. hat percig tart. Itt kell elvégezni a munkát, miközben figyelni kell a felszíni kapcsolatra, az oxigénellátásra, és minden veszélyes akadályra. A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a levegőt szállító cső beakad valamibe. itt a búvár nagyobb veszélyben van, mint a nyílt tengeren, mert a társai nem tudnak neki segíteni, nem tudják pár pillanat alatt kimenekíteni.

Az akvárium lakóinak etetése sem hétköznapi feladat. A legnagyobb látványosság, ahogy az akváriumok legnagyobb lakóit a búvárok kézből etetik. De gondolni kell a többi,  közel százezer lényre is. Minden héten öt tonna hal érkezik az akvárium haletetőjébe. Többek között napi 50 kilogramm szardínia, 100 kilogramm pici lazac, és 150 kilogramm pici rák kerül az „étlapra”. A legnagyobb étvággyal a két cetcápa bír, bár még fiatalok, de napi 15 kilogramm pici rákot fogyasztanak el.

Mint minden ökoszisztémának, ennek is vannak végtermékei. Egy ilyen zárt rendszer nem tudja maradéktalanul feldolgozni azt, ezért a maradéktól a szűrőrendszerek szabadítják meg a vizet. Minden hal ürít, köztük a hatalmas cetcápák is. Ez egy hónap alatt akár tíz centis rétegben is lerakódik a hatalmas tisztító tartály alján. Ezért havonta egyszer leeresztik a vizet a tartályból, a karbantartók lemásznak, és eltakarítják az összegyűlt üledéket. Nem egy tiszta munka.

Az állatok egészségéről állandó orvosi felügyelet, és rendszeres vizsgálat gondoskodik. A beteg állatok saját kórházban kerülnek kivizsgálásra és gyógyításra. Az óriások esetében nem ilyen egyszerű a helyzet: a cetcápát egy tucat embernek kell lefogni a vizsgálathoz. A fehér delfinek engedelmesen tűrik a vizsgálatot, hiszen jutalomfalatok járnak érte.

 

Ajánlat:

A világ legnagyobb akváriumai

Élő sárkányt és unikornist otthonra

Az ördög úszómedencéje

 

 

Kult ajánlat:

Napi szubjektív - Arthur C. Clarke: Mélység

 

Ne hagyd ki a többit sem.

Tovább


A világ legnagyobb akváriumai

Ha megállunk a legnagyobb akváriumok mellett, rá kell döbbennünk, hogy azok a vízzel teli medencék, amiket ismertünk, babaúsztatók csupán.

Tovább


Napi szubjektív - Arthur C. Clarke: Mélység

A jövő óceánjában tengeralattjárók terelnek bálnacsordákat, nagyüzemi planktonbegyűjtés folyik, egyszóval a mezőgazdaság rutinfeladatait végzik, csak merőben új környezetben. És ez a környezet egyáltalán nem mentes a veszélyektől.
Walter Franklin űrhajós volt, de egy baleset miatt visszakényszerült a Földre. Új munkájának a tengerművelést választja, de az átállás nem megy zökkenőmentesen. A ranglétra legaljáról kell fölkapaszkodnia, s közben megismerkedni a tenger alatti világ csodáival és rejtélyeivel.

Az SF Nagymesterének e műve ma, amikor éhezők millióinak nem jut élelem a Földön, időszerűbb, mint valaha. A regény mostani, legteljesebb kiadása tartalmazza a szerző előszavát, valamint az eredeti novellát is, amely a történet alapjául szolgált.


„Arthur C. Clarke korunk egyik legnagyobb zsenije.”
– Ray Bradbury

„Gyönyörű és izgalmas mű. Egyedülállóan kelti életre a jövő világát. Az egymást követő válsághelyzetek miatt egyszerűen letehetetlen.”
– Sunday Times

„Az űrkorszak prófétája szól hozzánk.”
– New Yorker

 

A könyv trailere:

 

 

Arhtur C. Clarke: Mélység
Sorozat: Galaktika Fantasztikus Könyvek
Fordító: Kapronczi Orsolya
Oldalszám: 264 oldal
Bruttó fogyasztói ár: 2990- Ft

Arthur C. Clarke Mélység című kötete 20% kedvezménnyel megrendelhető Galaktika boltban!



A videót megnézheti itt is.

Tovább


Az ördög úszómedencéje

A világ legijesztőbb és legcsodálatosabb fürdőhelye. Csak kevés turista meri kipróbálni, de aki megmártózott benne, az életre szóló élményt szerzett. Az ördög úszómedencéje.

Tovább


Napi szubjektív: végre Clarke könyv újra

Az emberiség túljutott az űr meghódításának első korszakán, a Föld körül keringő orbitális állomásokról továbblépett a Naprendszer szomszédos égitestjeire.

 

Martin Gibson, a sikeres SF-író a Marsra utazik, hogy beszámoljon az ottani kolónia életéről. Megérkezve azonban egyre több furcsasággal szembesül. A telep vezetői, akik eredetileg a hírverés által minél több embernek akartak kedvet csinálni az áttelepüléshez, most titkolózni látszanak. Sem a bolygó, sem az ott élők nem egészen olyanok, amilyennek az író várta őket. Lehet, hogy a Mars korántsem annyira lakatlan, mint korábban hitték? És vajon miért nyilvánították hirtelenjében karanténná Phobos nevű holdját?

 

Az SF világszerte legismertebb nagymestere kicsit saját magát, álmait és vágyait írta bele ebbe a korai regényébe, amely döbbenetesen előlegezi meg későbbi munkásságának legmaradandóbb ötleteit, motívumait.

 

 

Arthur C. Clarke: A Mars titka

Sorozat: Galaktika Fantasztikus Könyvek

Eredeti címe: The Sands of Mars

 

A könyv trailere:

A videót megtekintheti itt is.

Arthur C. Clarke: A Mars titka című kötete 20% kedvezménnyel előrendelhető a Galaktika boltban.

Tovább


Az egycentiméteres ember

Babszem Jankó komoly bajban lenne, ha megszületne. Az igazság az, szegény hamarabb pusztulna el, mintsem szülei örülni tudnának neki.

Tovább


GPS nyakörv

Minden kutyatulajdonos ismeri azt a roppant kényelmetlen helyzetet, amikor a sétáltatás közben kutyánk elkóborolt tőlünk, vagy csak elrohan valamilyen állatot kergetve, és pillanatok alatt eltűnik szemünk elől. És jön az órákig tartó füttyögés kiabálás. Már erre is van modern megoldás.

Tovább


Kocsinyitás karórával

Mi történik, ha egy luxusautó-gyár szövetkezik egy luxusóra manufakturával? Autónyitás karórával.

Tovább


Modern Noé bárkája

A lakott világ legészakibb sarkában, egy szigeten, egy földalatti bunkerben dolgoznak a tudósok azon, hogy egy globális katasztrófa után is legyen még mit enni.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog