Babszem Jankó komoly bajban lenne, ha megszületne. Az igazság az, szegény hamarabb pusztulna el, mintsem szülei örülni tudnának neki.

Általában nem vagyunk tisztában azzal, mennyire összefügg a testméret, a szervek működése, az életkorral. Apró állatok szíve oly gyorsan ver, csaknem kiugrik a mellkasukból. A nagy állatok szíve pedig kényelmesen lökdösik tovább a vért.

A kék bálna szíve akkora, mint egy kisautó, és percenként csak tizenhatot var. Ha lemerül, akkor még kevesebbet dobban. Az elefántnak 25 a pulzusa. A felnőtt disznó hasonló az emberhez, ennek megfelelően a szívverésünk is hasonló. Az egér szívverése minta legjobb pergődob: percenként 700-800 dobbanásra képes. A várható életkor is így alakul. A bálnák és elefántok 70-80 évig is élhetnek, Az egér csak 2-3 esztendeig húzhatja macska nélkül.

Szintén összefüggés van a szívverés és a légzésszám között. És ezekkel összefüggésben van az energia és oxigénfelvétel is, valamint a hőtartás is. Az arányok érzékeltetéséhez kicsinyítsük le egy embert egy centiméteresre.

Az emberi szív átlagosan 60-at dobban percenkét, ám ha a vizsgált személyt egycentiméteresre töpörítjük, ez az érték 3000 dobbanás per percre nő.

Az egy centiméter magasságúra zsugorított ember sokkal magasabb frekvenciájú hangok észlelésére is képes lenne, mint normál méretű társai.

Az egy centiméter magasságúra zsugorított ember izmai 150-szer erősebbek lennének normál méretű társaiénál. A Pókemberhez hasonlóan akár egy Eiffel-toronynak megfelelő magasságú fal megmászására is képesek lennének.

Az egy centiméter magasságúra zsugorított ember számára minden egyes esőcsepp halálos veszélyt jelent.

Az egy centiméter magasságúra zsugorított embernek oly hatalmas a hővesztesége, hogy még napsütéses időben is folyamatosan kihűlés fenyegeti. Anyagcseréje ezért – a kívánatos testhőmérsékletet fenntartandó – szokatlanul nagy sebességgel működik, napi 500 korsó sörnek megfelelő tápanyag bevitelét szükségessé téve.

 

Ajánlat:

Szépség és mutáció

A csodálatos agy

 

Ne hagyd ki a többit sem.