A lakott világ legészakibb sarkában, egy szigeten, egy földalatti bunkerben dolgoznak a tudósok azon, hogy egy globális katasztrófa után is legyen még mit enni.

Félúton az Északi-sark és Norvégia között fekszenek a Spitzbergák. A norvég kormány a jövőben esetlegesen bekövetkező apokalipszisektől (atomháború, meteoritbecsapódás, klímaváltozás) tartva egy magbankot hozott létre a Svalbadon – konkrétan egy bunkert abból a célból, hogy megőrizzék az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén. Noé bárkája a növényeknek.

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker (norvégül: Svalbard Globale Frøhvelv) alapkőletétele 2006. június 19-én volt. A projekt jelentőségét jelzi, hogy az eseményen megjelent Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia és Izland miniszterelnöke is. A bunker építését 2007 márciusában kezdték el, és 2008 végén fejezték be. A norvég kormány 5 millió euróval járult hozzá az építési költségekhez.

A létesítmény a Spitsbergen-szigeten, 120 méter mélyen egy homokkőhegy gyomrában kap helyet. A sziget mentes a tektonikus mozgásoktól, és az örökké fagyott talaj eleve biztosít bizonyos fokú hűtést, amelyet (helyben bányászott szén energiájával üzemeltetett) hűtőberendezésekkel tartanak a kívánt szinten. A magokat tároló kamrákat egy méter vastag, megerősített betonfalak, légkamrák és nyomásálló ajtók védik. A kutatók igen körültekintőek voltak a jövőt illetően. Megvizsgálták a hegyben a sugárzási szinteket, és a terület geológiai szerkezetét. Emellett 200 évvel előre modellezték a klímaváltozást meglehetősen drasztikus módon, melyben az Északi- és a Déli-pólus, valamint Grönland jégtakarójának elolvadása is szerepelt. Így biztosan tudni lehetett, hogy a kiválasztott helyszín a megemelkedett vízszint felett lesz.

A magbunkerben a két évvel ezelőtti nyitáskor 268 ezer növény mintegy 100 millió vetőmagját helyezték el, a fajták száma két év alatt megduplázódott. A létesítmény a norvég államé, kivéve a magokat, amelyeket csak megőrzésre vesznek át. Négy és fél millió növényfaj kétmilliárd magjának jut hely.

A sziklába vájt föld alatti termekben mínusz 18-20 fokon tárolják a magokat, de a szakemberek szerint az állomány akkor sincs veszélyben, ha a hűtőgépek elromlanak, mert a hőmérséklet sosem megy mínusz 4 fok fölé.

A magbankot a már eddig is működő magbankok készleteiből töltik fel. A világon mintegy 1300 további magbank működik, jelentős részük azonban különböző szempontból „veszélyeztetett” országokban. A politikai kockázatok mellett komoly problémát jelent, hogy sok magbank meleg égövi területen fekszik, az elöregedő hűtőrendszerek elromlása a teljes készlet megsemmisülését okozhatja. De nemrégiben egy tájfun elpusztította a Fülöp-szigeteki magbankot, megsemmisítve a teljes ott tárolt készletet. Az új magbunker készleteit csak végső esetben használnák fel, amikor a többi már valamilyen okból megsemmisült.

A létesítmény gyűjteményét a Global Corp. Diversity Trust gondozza majd. A magokat -18 °C hőmérsékleten tárolják, így akár évszázadokon keresztül megőrizhetőek. Az üzemeltetéshez nincs szükség állandó személyzetre.

1984 óta a skandináv országok már működtetnek egy magbankot a szigetcsoporton, egy elhagyott szénbányában. Nagyobb szabású létesítmény felépítését azonban nem kockáztatták meg, mivel a szigetcsoporthoz a Szovjetunió is könnyen hozzáférhetett. Az új magbunker megnyitását követően az itt tárolt mintákat is áthelyezik majd.

2008 januárban érkezett meg az „ítéletnapi raktárba” szánt, első magszállítmány. Harminchat afrikai országból származó, mintegy hétezer magmintát tartalmazó 21 dobozt küldött a nigériai székhelyű Trópusi Mezőgazdasági Nemzetközi Intézet a raktárba. Az utazás utolsó szakasza során jutnak el a magok a sarkköri szigetre.

A 330 kilogrammot nyomó magvak között háziasított kukorica, szójabab és bambara földimogyoró is volt. Utána az egyéb, nemzeti magraktárak is megkezdték a kollekciók összepakolását és elszállítását a raktárba. Ezek között megtalálhatóak kolumbiai, etiópiai, indiai, kenyai, mexikói, perui, Fülöp-szigeteki és szíriai magkollekciók is.

 

Video a létesítményről:

 

 

Ajánlat:

Vonattal a Marsra

Mikor lesz világvége?

Szarkofág újabb száz évre

Megoldás a túlnépesedésre?

 

Ne hagyd ki a többit sem.