Akár az ég felé törve is lehet zöldíteni a városokat. Csak akarat kell hozzá.

város toronyház zöld eco

 

A nagyvárosokban, különösen a belvárosokban egyre csökken a zöldfelületek mérete. A beépíthető földterületek ára az egeket verdesi, ezek után nem csoda, hogy a befektetők inkább ingatlanokat látnának a területen. A városvezetés is szívesebben veszi ezt, a terület eladása bevételt jelent, míg egy park fenntartása kiadásokkal jár.

Még a múlt század nyolcvanas éveiben terjedt egy olyan szemlélet is, hogy minek a zöld terület a városban, teljesen felesleges, csak gond van vele. Az emberek itt éljenek, dolgozzanak, ha zöldbe vágynak, menjenek a külvárosokba, nyaralni vagy kirándulni.város toronyház zöld eco

De ezekkel a szemléletekkel ütköztek az emberek elvárásai, akik a betondzsungel helyett színeket, élhetőbb környezetet, és tisztább levegőt szeretnének.  Ezek nyomására született meg a zöld város koncepció. A zöldfelületek létrehozása olyan befektetés, mely gazdasági, társadalmi és környezeti hasznot hoz, országos és területi szinten éppúgy, mint az egyén szintjén. Ezért érdemes és szükséges is ebbe beruházni.

Ezen gondolatmenet mentén kezdtek el felfelé törekedni az építészek. Ennek hatására születtek meg az első zöld toronyházak, ahol az épületek emeletein körbe teraszokat létesítettek, amelyekre fákat, bokrokat ültettek. Nem csak esztétikai élményt nyújtott, a házak közelében nőtt az oxigén és csökkent a széndioxid mennyisége, tisztább lett a levegő, a lakások hűtési és fűtési költségei csökkentek. Az olasz és svájci példa sikere nyomán újabb és újabb zöld toronyházak épülnek.

város toronyház zöld eco

De ez sajnos csak kevesek által elérhető, ezekben a házakban borsos lakásárakra számíthatnak a vásárlók. Tajpejben, Tajvan fővárosában adták át ezt a zöld toronyházat.

város toronyház zöld eco

A 21 emeletes épület egy belga építész tervei alapján készült. A spirálisan tekeredő épület igazi városi erdő lesz, erkélyeire összesen több mint huszonötezer fát fognak ültetni. Az épületben csak luxusingatlanok kapnak helyet, emeletenként csupán két apartman lesz. Egy lakás ára harmincmillió dollár, vagyis kb. nyolcmilliárd forint. Ha elterjedne, és nem csak a luxusingatlanok tervezői gondolkodnának ebben a formában, lenne ez még jóval olcsóbb is.

A felfelé törekvő zöldítésnek persze vannak olcsóbb módjai is.

város toronyház zöld eco

Hódítanak a zöld falak, amikor egy függőleges felületet földmegtartó felülettel látnak el, növényekkel, vagy akár csak zuzmókkal ültetnek be. A módszer rendkívül látványos, de folyamatos gondoskodást igényel. De a látványért és a tisztább levegőért megéri. 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via, via)