1864-ben örökre megváltozott a tengeri hadviselés és a fantasztikus irodalom is. sci-fi SF hard valóság tengeralattjáró Hunley

 

1864. február 17-én az Egyesült Államok keleti partvidékén, a charlestoni kikötő előtt járőrözött a USS Housetonic hadihajó. Az uniós zászló alatt harcoló vitorlás a kikötőt lezáró blokád része volt. Hamarosan a háború legfurcsább ütközete vette kezdetét.

A legénység észrevette, hogy valami nagy tárgy mozog a víz alatt. Löttek rá, de az nem sérült meg, de nem is viszonozta a tüzet. Pár perccel később a hajó tatjának jobb oldalán hatalmas robbanás történt. A detonáció szétroncsolta a hajófalat, és a vitorlás öt perc alatt elsüllyedt.  A támadást a konföderáció egy vadonatúj fegyvere hajtotta végre: egy tengeralattjáró.

A tengeralattjáró 250 éves kísérletezés eredménye volt.  1620-ban egy holland feltaláló kísérletezett egy bőrborítású vízalatti csónakkal. A történelem első tengeralattjáró-támadását 1776. szeptember 7-én, az amerikai függetlenségi háború során hajtották végre, amikor a Turtle nevű tengeralattjáró sikertelenül próbálta elsüllyeszteni a brit zászlóshajót. De csaknem 100 évvel később a konföderáció búvárnaszádjának, a Hunley aknája azonban már elpusztította a célpontját.

A esemény nem csak a tengeri hadászatra volt nagy hatással, hanem egy francia íróra is. Ennek okán született meg az egyik leghíresebb sci-fi, a Húszezer mérföld a tenger alatt. Jules Verne egy olyan tengeralattjárót álmodott meg, amely hetekig képes a víz alatt maradni, elektromos meghajtású, gyors, csendes, és képes akár a sarkvidéki jég alatt is áthajózni.

Megvalósulására több mint 80 évet kellett várni. 1954-ben futott ki a világ első nukleáris meghajtású tengeralattjárója, amely már azokkal a képességekkel bírt, amit Verne álmodott meg.  Ezért is kapta a regényben szereplő tengeralattjáró után a Nautilus nevet. Az utolsó kihívást 1958-ban teljesítette, a jég alatt hajózott el az Északi-sarkig.

Talán ez a legszebb példája az igaz hard sci-fi megvalósulásának. Az író a világra figyel, követi a tudomány és a technika fejlődését, és ezek alapján álmodja meg saját jövőképét. Ez az odafigyelés és a tudás a záloga annak, hogy a könyve egyszer – ha csak technológiai értelemben is, de – valósággá fog válni.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)