Gond merült fel a környezetbarát hibridhajtású autók esetében: elektromos meghajtás esetén csaknem teljesen hangtalanok. Emiatt több gázolásos baleset történt már. Vicces, de később sok problémát okozó megoldást találtak a Lotus mérnökei.

Aki már utazott télen vastag hóban villamoson, az tudja, hogy az igencsak zörgős jármű szinte hangtalanul siklik. Alig lehet meghallani. Ami a város számára előnyös, az a gyalogosok számára veszélyes. Ki gondolta volna korábban, hogy az alacsony zajszint még probléma lesz egyszer?

A csaknem zajtalan futás miatt nagyon nehéz füllel érzékelni a közeledtét. Ez problémát okoz a vakok és gyengénlátók esetében, de elég egy elmerengő, figyelmetlen gyalogos is. De problémát okoz azoknak a tapasztalt vezetőknek is, akikben már kialakult a rutin, hogy a műszerek helyett a motor hangja alapján vezessenek.

A Lotus mérnökeinek javaslata egyszerű: ha túl csöndes az autó, szereljünk bele hanggenerátort! Az elektromos meghajtásra váltáskor elindul egy motorhang-generátor, ami kis vízhatlan hangszórókon keresztül szólal meg a jármű orrában. Ez figyelmezteti az utcán közlekedőket, és komfortérzetet nyújt a sofőröknek is.

Az ötlet rendkívül egyszerű és praktikus. De sajnos az ember nem így működik. Már előre látható, hogy a praktikumot fel fogja váltani a tuningőrület. Ha engedélyezik, a hanggenerátorban cserélhető lesz a zaj. Ha betiltják, ez is fel lesz törve, és jön az audio-csiptuning.

Nem sokkal a készülék megjelenése után meg fognak jelenni azok az autók, amelyek egy szolid motorhang helyett V8-as vagy V12-es erőgépek dübörgését fogják játszani. Hamar divat lesz a Ferrari, a Porsche és a Lamborghini hangja. Lesznek olyan autók, amelyek bármilyen lassan indulnak is el, alóluk mégis csikorgó gumik aszfalttépését fogjuk hallani.

Szintén törvényszerű, hogy ezeket a generátorokat nemcsak a hibridtulajdonosok, hanem a tuningolók is vásárolni fogják. Félő, hogy itt is megjelenik majd a hangerőmánia. Kinek szól hangosabban az autója.

Szintén várható, hogy megjelennek az alternatív hangok is. Bár autót látunk, a rocker tulajdonos gépe alól mégis egy chopper jól ismert pöfögése hallatszik. Meg fognak jelenni a traktor- és kombájnhangok, de az igazán elvadult elméktől helikopter, sugárhajtású repülőgép, vagy éppen motorcsónak hangját várhatjuk.

Mindamellett számolhatunk a humoros vásárlókkal is. Lesznek olyanok, akik komolyan veszik a lóerőt, és lovaskocsi zörgése, paták kopogása, lovak nyerítése száll a járművük felől.

Az ő kocsijukból decemberben száncsengő és egy lovasszán hangját hallhatjuk. De jöhet még a fókák kaffogásától a bálnák énekén át a kaffercsorda dübörgéséig bármi. Minden csak fantázia (vagy inkább elvetemült agy) kérdése.

 

Ne hagyd ki a többit sem.