Bár a keresztény kultúrkör a Bibliából ismeri a történetet, a özönvíz a leggyakoribb a legendák között. Gyakorlatilag minden ókori kultúrában létezik történet egy nagy áradásról, amelyet csak néhány ember élt túl egy nagy bárkában. Több mint 230 özönvíz legenda tartalmazza ugyanazokat az elemeket, sugalmazva, hogy a történelmi forrásuk egy és ugyanaz, ami a múltban mély benyomást tett a katasztrófa túlélőire. Sokan ezért állítják, hogy az özönvíz, úgy ahogy leírták megtörtént. De egyáltalán megtörténhetett?

Nézzük a szikár Bibliai tényeket. Az özönvíz idején annyi eső esett a földre, amely teljesen ellepte a Földet. Az egyetlen konkrétum a víz magasságára, hogy az első száraz pont, aminél Noé bárkája kikötött, az az Ararát csúcsa volt.

De vajon ehhez mennyi vízre lenne szükség? Természetesen most eltekintünk attól a lehetőségtől, hogy az Isten odateremtette a vizet, aztán eltűntette. Így túl könnyű lenne.

Végezzünk el egy egyszerű számtani feladatot. A könnyítés érdekében kerek értékekkel számolunk, a pontosság a jelent esetben nem befolyásolja jelentősen a vizsgálat eredményét.

Mennyi víz van most a Földön? A Föld felszínének hetven százalékát borítja tenger vagy óceán, az átlagos mélység 3000 méter. Tehát ha kiszámoljuk a Föld térfogatát, abból kivonunk egy három kilométerrel kisebb sugarú gömb térfogatát, és megszorozzuk, 0,7-tel, akkor megkapjuk, hány köbkilométer víz tölti fel tengereinket. Ez 256 156 444 köbkilométer.

Ugyanígy számolhatjuk ki, mennyi víz kellene ahhoz, hogy ellepje az Ararátot is. Az Ararát ikercsúcs, a magasabbik 5156 méter magas. Az egyszerűség kedvéért vegyük ötezer méternek. Tehát vonjuk ki a Földnél 5 kilométerrel nagyobb sugarú gömbből a Föld térfogatát. Ez 610 661 735 köbkilométer. Vagyis csaknem két és félszer több mint az összes víz a tengerekben most. Természetesen még ki kellene vonnunk ebből a tengerszint feletti száraz területek térfogatát, de levonhatjuk a következtetést: Az özönvízhez szükséges vízmennyiségnek alig több mint harmadával rendelkezik a bolygónk.

 

Ne hagyd ki a többit sem.