Öt éve fojtogatja a milliós nagyváros lakosságát.

 

Habfürdő: diszkóban jó buli, de ha mérgező és minden nap ezzel kell megküzdened, akkor már nem. Márpedig az indiai Bengaluru (korábbi nevén bengalor) város ezzel a környezeti katasztrófával küzd. Vastag, mérgező hab lepi el a csatornákat és utcákat.

Bengaluru Karnátaka állam székhelye. Az állam délkeleti részén a Májszori-fennsíkon helyezkedik el 920 méter tengerszint feletti magasságon. 10 millió lakosával India harmadik legnagyobb városa. Az indiani szubkontinensnél enyhébb éghajlata, és a területen található kb 1500 tó évszázadokon keresztül népszerű hellyé tette.

De a város évtizedek óta a nehézipar központja. A csúcstechnológiai cégek alapítása és sikere Bangalorban India gazdasági liberalizálását követően, napjainkban az informatikai iparág hatalmas fejlődéséhez vezetett. Az egymillió indiai informatikus körülbelül 30%-a Bangalorban dolgozik, ezért Banagalort az „indiai Szilíciumvölgyként” is emlegetik. Bangalorban található az indiai hadsereg több központi intézménye, így az Indiai Fegyveres Erők Kiképző Parancsnoksága is.

Ennek meglett az ára. A várost elborította a mérgező hulladék. Az 1500 tóból mára alig 150maradt, ezek vize is súlyosan szennyezett. A legdurvább helyzet a Bellandur-tó és a Varthur-tó környékén tapasztalható. A tavak vize annyira szennyezett, hogy a partjaikon a bűz szinte elviselhetetlen, és a víz legkisebb mechanikai hatásra is felhabzik.  A hullámzás fehér habot ver a vízből.

Különösen esőzés idején katasztrofális a helyzet, a vízcseppek milliárdjai akár méteres habot vernek, amelyek a szél a környező utcákra is befúj. 

Előfordult, hogy a hab 3,5 méter vastagon lepte el a környéket.

Döbbenetes látvány a szennyezéstől fekete víz tetéjén hóként elterülő hab.

 Eztt nevezik a helyiek fehér ördögnek.

A hab ráadásul mérgező is, érintése csípő, égő érzést okoz, helye erősen viszket. Ezt súlyosbítja a levegőben található mérgező gázok.

A helyzet azonban még ennél is rosszabb lehet: a hab időnként meggyullad, és kísérteties fénnyel ég. 

A szakemberek szerint a vízbe jutó olajszármazékok, a foszfor és más gyúlékony anyag veszélyes keveréket alkot.

A szerves bomlásból származó metánt a buborékok magukba zárják, és elég egy szikra.

Éjszaka rémisztő és kísértetiesek a lángok.

Az emberek öt éve követelik a helyzet megoldását, de eddig nem sok történt.  Próbálták a tóba vezető csatornából kikotorni a mérgező iszapot, de ez sem hozta meg az enyhülést.  Az emberek csak várnak, hogy valaki végre megszüntesse az áldatlan állapotokat.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonnyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Bellanduri fehér ördög
Szem-Szájnak gasztroblog:  Te tudsz így csirkét bontani?Macskaőrség:  A nagy vadász
Napi videó:   Extrém kézkorcsolya
Napi fotó:  Több mint barátság

(via huffington post, youtube, wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...