Az űrkutatás nehéz mesterség, nagyon gyakran állítja komoly kihívások elé a kutatókat és az űrhajósokat. Mégis talán a legfurcsább problémával 2007-ben szembesültek, a megoldást sem a megszokott helyről érkezett.muszlim világűr ima szertartás fatva

 

Egy nagy értékű fegyverüzlet egyik feltételeként Malajzia azt a feltételt szabta Oroszországnak, hogy maláj űrhajóst küldhessenek az űrbe. Az oroszok beleegyeztek, és 2006.  januárjában  Sheikh Muszaphar Shukor megkezdte űrhajós kiképzését.  Tervezett utazásával kapcsolatban rögtön néhány érdekes probléma lépett fel.

A fiatal orvos muzulmán, aki gyakorolja is a vallását. Ennek megfelelően naponta ötször Mekka felé fordulva imádkozik.  De hogy forduljon Mekka felé, ha a Föld körül kering? Merre van egyáltalán a Szent kő éppen akkor? És milyen hosszú egy nap, ha az űrhajó 90 percenként megkerüli a Földet? Problémát jelent a súlytalanságban a térdelés és a meghajlás, de gondot okoz a rituális tisztálkodás is. Ráadásul Ramadám utolsó napjaiban repült, így a böjtöt is tartania kellett.

A fontos kérdések megtárgyalására két napos tanácskozást hívott össze Malajzia Nemzeti Fatva tanácsa, ahol 150 hittudós hozott döntést a kérdésekben.  Például a start helyének időszámítását használva kell megállapítani az imák idejét, és egy nap továbbra is 24 órából áll. Törekednie kell, hogy Mekka felé forduljon, de elég maga elé képzelni a szentélyt.

A hasonló kérdések megválaszolására a tanács végül összeállította az űrkutatás történetének egyik legérdekesebb dokumentumát, egy 18 oldalas részletes útikönyvet, amely az „Iránymutatások iszlám ima gyakorlásához a Nemzetközi Űrállomáson” címet kapta.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.