Ülök az autómban a piros lámpánál, a koldus odapattan, lemossa a szélvédőt, majd szutykos tenyere helyett egy kártyaolvasót nyújt be az ablakon.

Erre a pillanatra nem is kell olyan sokat várnunk. Egyre inkább haladunk a készpénz nélküli világ felé, a végső cél, hogy szeretnék a zsebünkből kiirtani az utolsó csengő pénzérméket is. Azonban ez a látszólag egyszerű, és számunkra kényelmes világ számos meglepetést tartogat. Nem is feltűnő, hogy mennyire függünk még a készpénztől, hány helyen nyúlunk még gondolkodás nélkül a zsebünkbe. Pénzt dobunk a parkolóórába, veszünk egy szál virágot az utcai árustól, üdítőt veszünk az automatából, rohanás közben bedobunk egy pogácsát, egy kis aprót nyomunk a koldus markába.

A készpénz nélküli világnak azonban az lenne a feltétele, hogy a legutolsó kis árusnál is legyen bankkártya-olvasó.  Pontosabban egy olyan multi-olvasó, amely egyszerre képes lesz kezelni az összes fizetési rendszerhez tartozó azonosítót, legyen az kártya, egyéni kód, vagy bőr alá épített csip. Mert természetesen ebből sem lesz majd egységes rendszer.

Az üzletek nagy többségében már most sem probléma a kártyás fizetés, a kisebb üzletek, csak a bankok magas jutaléka miatt nem alkalmazzák a rendszert. Azonban az utcai és mozgó árusok számára még nincs elérhető technológia. A jövő valószínűleg egy vezeték nélküli fizetési rendszeré, amelyet a mobiltelefon társaságok működtetnek. Egy telefon méretű eszköz lesz felelős a tranzakcióért.

Ennek azonban van egy működési kockázata. Több mint kellemetlen, ha szilveszter este nem tudjuk kifizetni a számlát, mert az üdvözlő sms-ek miatt túlterhelt a rendszer.  Vagy a stadion környékén lehal a fizetés, ha a nagy meccsre több tízezren kíváncsiak. Erre az kínálhat megoldást, ha az olvasók prioritást élveznek a telefonokkal szemben, de a biztos módszer egy teljesen független rendszer lenne.

De a legérdekesebb kérdés, hogy mi lesz a koldusokkal, kéregetőkkel. Őket hogyan segíthetjük meg néhány forinttal? Vagy mi lesz az utcai zenésszel, akinek pár percig hallgatjuk muzsikáját, majd némi aprót dobva a kalapba tovább megyünk. Ezzel megoldódik a kolduskérdés? Vagy ők is kapnak egy hordozható kártyaolvasót? Furcsa világ lesz.