Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs többé Túró Rudi!!!

Ég veled Tibi csoki. Búcsúzunk Túró Rudi. Büszkék voltunk a magyar termékekre, igazi nemzeti büszkeség düllesztette keblünket. De most vége, megfosztanak minket ezektől.

Ezek már nem magyar termékek, csak hazai termékek. A kormány a szerdai ülésén elfogadta a magyartermék-rendeletet. Az a magyar termék, amelyik 100 százalékban magyar alapanyagból készül.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az minősül magyar terméknek, ha a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el.

A rendelet a magyar termék megjelölésen kívül tartalmaz még átmeneti kategóriákat is. Azokat a termékeket, amelyek magyar és külföldi alapanyagot is tartalmaznak, ám Magyarországon gyártják azokat, az úgynevezett hazai termék kategóriába sorolják. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint például a hurka valószínűleg nem magyar termék, hanem csak hazai, amelyben a rizs nagy valószínűséggel külföldről származik.

Őszintén tisztelem pártunk és kormányunk azon erőfeszítését - hogy amit csak lehet - beskatulyázni és magyarítani akar. De valahogy mindig az az érzésem, hogy a legtöbb dolgot nem sikerül beskatulyázni, hanem a skatulyák falán mázolódik szét az erős - kormányzati - nyomástól.

Már évek óta kérdés, hogy mi magyar termék, és mi nem. Már régóta tudjuk, hogy a klasszikus magyar márkák furcsán válnak nemzetközivé. A reklámokban domborítják magyarságát, pedig már nem is nálunk készül. Például Szlovákiában készül a Tihany Camembert sajt, és még lehetne sorolni a példákat.

Nézzük az új rendeletet: az a magyar termék, amelyik 100 százalékban magyar alapanyagból készül. Az elv szép, de megvalósíthatatlan ez az árja gondolkodás. Ugyanis nem vagyunk világbirodalom: nem terem meg minden anyaföldünk májusi eső verte, júniusi nap sütötte kebelén. A Viktoriánus Angliában még elképzelhető a dolog, de itt, Európának e piciny szegletében kivitelezhetetlen.

Mielőtt bárki is megvádolna, nem a liberális dac beszél belőlem, csak a józan gasztronómia rajongó, aki sűrűn megfordul a konyhában, ismeri az ételek alapanyagait, összetevőit.

Vegyük csak gyermekkorunk maghatározó édességeit: a mogyorós csokit, a sport szeletet, vagy a Tibi csokit. Egyik sem lehet többé magyar termék, ugyanis hazánk kakaóbab ültetvényei finoman szólva is csekélyek. A különböző füvészkertekben található néhány példány nem fedezi a hazai igényeket. Ez a gond a Túró Rudival is. Hiába adta a nemzeti Riska, amely az Alföld pusztáin legelt, és igaz magyar baktériumok altatták túróvá tejét. Az a fránya roppanós csoki réteg kiveti a nemzet testéből.

Tovább


A kínai "forró krumpli" átverés

Nem is oly régen különleges videó borzolta fel az internetezők kedélyét, amely a kínai állami televízió egyik tudósításának részlete. A tudósításban állami és katonai vezetők tekintenek meg egy hadgyakorlatot. Az egyik bemutató során katonák forró krumplit játszanak.

Ez egy egyszerű játék, ha megkapod a csomagot, azonnal tovább kell adnod különben "megégeti" a kezed. A katonák azonban egy éles bombát adtak körbe, amelyet az utolsó a kör közepén álló gödörbe dobott. Erre a jelre mindegyik katona a földre vetette magát.

Tovább


Albínó csodák

Tovább


A világ legszebb sakk-készlete

A világ talán legszebb sakk-készletét készítették el Ukrajnában. Az ötletgazda Joseph Epstein egy olyan sakk csodát álmodott meg, amelynek figurái Lewis Carroll meséjének, az Alice csodaországban karaktereiből állítja össze. Az ötlet azonban itt még nem állt meg, maga az asztal is - nem csak a lapja, a lábazata is - a regény idézi. A munkában Alexander Horse szobrász, Szvjatoszláv Kostelyancsuk ékszerművész, és Vladimir Rusinov fafaragó is részt vett.

A mestermunka mammut-, és rozmáragyarból, ébenfából, korallból, és aranyból készült.

Tovább


Élő rabszolgaság

Az emberiség történetének legaljasabb, legbűnösebb fogalma. Azonban mégsem tudjuk lezárni a múltat, mert a rabszolgaság ma is él.

Képzeletünkben többféle módon jelenik meg a rabszolgaság, Afrikai férfiak talpig vasban robotolnak az USA déli államainak gyapotföldjein. Vagy a római birodalomban szolgálnak, dolgoznak a földeken, harcolnak az arénában. Esetleg Juda Ben Hurként húzzák az evezőt.

Mert a rabszolgaságot a múlt bűnének gondoljuk. Egy olyan szennyfoltnak, amely kitörölhetetlenül bemocskolja az emberi történelmet. De a rabszolgaság él, csak nem nyíltan, hanem rejtve. Bár a világ összes államában tiltják, sok helyen mégis hallgatólagosan elfogadják, a hatóságok félrenéznek. És vannak a rabszolgaságnak olyan formái, amiket csupán más névvel illetünk újabban.

Tovább


Futurisztikus elektromos roller

Ilyet kérek jövőre. Vagy talán azután…

Jaepyung Lee dél koreai ipari dizájner megtervezte álmaim rollerját. Kecses, elegáns, futurisztikus, abszolút High-Tech. És van stílusa.

Tovább


Bolyongás a legnagyobb kukorica-labirintusban

Öt hektáron 5 kilométer útvonal, és kétméteres kukorica vár Kiszombor határában.

A labirintus a levegőből

Tovább


Ebru festészet: festmény a víz tetején

Az Ebru festészet az egyik legkülönlegesebb festési eljárás Törökországból.  A víz felszínén elkészített képre papírt borítanak, majd az lehúzva kép a papíron válik valóssá. Kizárólag természetes anyagokat használnak. Az ecset rózsa szárából illetve lószőrből készül, a folyadék besűrítésére egy vadnövény nedvét használják, a festéknek a víz tetején való fennmaradására marhaepe szolgál, maga a festék pedig földből készül, természetes színezőanyagokkal.

A módszer Japánból indult el, és a feltételezések szerint türkesztáni közvetítéssel jutott el az Oszmán Birodalomba, ahol többek között az állami okiratok illetve hivatalos iratok díszítésére is használták, hogy azt ne hamisíthassák meg. A legrégebbi máig fennmaradt Ebru a Topkapi Szerájban található, amely 1554-ben készült.  

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Star Wars origami

Szendvicsművészet

Torták őrült rajongóknak

 

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

Tovább


Reklámok egy rémisztő jövőből

Meglepő reklámkampánnyal állt elő nemrégiben az egyik legnagyobb farmermárka. Modelljeik a már megszokott stílusban pózolnak, de a kép háttere megdöbbentő: a felmelegedés miatt megváltozott Föld legismertebb tájait látjuk, szinte felismerhetetlenül megváltozva. A korábbi kedvelt turistacélpontok pusztulása groteszk ellentétben áll a hirdetések álszent, mesterkélt világával.

Tovább


A tortakészítés csúcsai

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog