Öt hektáron 5 kilométer útvonal, és kétméteres kukorica vár Kiszombor határában.

A labirintus a levegőből


Tegnap a gyermeki énemet ápoltam: bevetettem magam a kiszombori (Kis-Zombor) kukorica labirintusba. Labirintust játszani papíron vagy számítógépen viszonylag könnyű, mert felülről belátható az útvonal. De ha benne vagy a labirintusban, csak a zöld falakat látod, és feletted a kék eget, akkor egészen más érzés.

A bejárat

Kemény feladat egy labirintus megtervezése és felépítése. Idényjellegű labirintusnak legalkalmasabb a kukorica, gyorsan és magasra nő, viszont csak pár hétig alkalmas a játékra.

A végtelenbe, és tovább...

Magyarország legnagyobb kukorica labirintusát a Csongrád megyei Kiszombor határában készítik el évről évre. Idén az öthektáros (50 000 négyzetméter) kukoricatáblába 5 kilométeres labirintust vágtak. Szó szerint vágják, mert az útvesztőt milliméterpapíron tervezték meg, majd tavasszal, amikor már 20 centiméter magas volt a növény, több nap alatt alakították ki az idei formát. Kapa és mérőszalag segítségével méter széles utcákat készítettek, majd a napokban a kis egyenetlenségeket még kijavították, hogy a labirintus szombaton délelőttől augusztus közepéig a tökéletes kalandot nyújthassa a településre érkezőknek.

A T-Modell a levegőből

Bejárásához csaknem egy óra szükséges, ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el és rátalál a legrövidebb, csaknem 2 kilométeres, helyes útra. Ez jelentősen megnyúlhat, ha valaki letér a kijárathoz vezető helyes ösvényről. Összesen öt kilométernyi utat készítettek. Az idei labirintus központi figurája a Ford T-modell. Azért esett a járműre a választás, mert a közeli Makóról származik a modell megálmodója, Galamb József, aki 130 éve született.

A térkép

A figurát zsákutcák, hurkok és útkereszteződések veszik körül, jelentősen megnehezítve ezzel a kijutást a labirintusból. A kukorica magassága 2-2,5 méter, látogató csak a kék eget és a kukoricasor által alkotott zöld falat látja. Segítségül az ember egy kis térképet kap, de így sem túl egyszerű a feladat.

Merre menjek?

A kukorica betakarításáig, a tervek szerint augusztus 14-ig felkereshető útvesztő péntekenként és szombatonként éjszaka is bejárható.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.