Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az úszó malacok szigete

A Bahama-szigetek egyikén, a lakatlan Big Major Cay hófehér homokos fövenyén mintha egy mese kelt volna életre. Malacok napoznak a homokban…

és úsznak a tengerben.

Ez csak az ő birodalmuk. Ember nem él itt.

Tovább


Aki együtt úszik a nagy fehér cápával

Ocean Ramsey, 27 éves modell és környezetvédelmi aktivista megtette a lehetetlent: együtt úszott a nagy fehér cápával, mindenféle védőfelszerelés nélkül. A felvételei lélegzetállítóak: egyszerre rémületesek, és gyönyörűek. Olyan dolgokat tesz meg vele, mint eddig csak delfinnel láttunk.

Tovább


Fehér tigris a víz alatt

Bár a macskafélék általában irtóznak a víztől, a tigrisekre ez nem jellemző, Sőt, kifejezetten szeretik a vizet, kiválóan úsznak. Ez a gyönyörű ritkaság egy fehér bengáli tigris, San Francisco közelében talált otthonra. Imád a vízben játszani, és gond nélkül levadássza a víz alatt a neki dobott finom falatokat. Az üvegfalon keresztül a látogatók is megcsodálhatják ezt a félelmetesnek tűnő játékot.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Nem minden ehető, ami annak látszik

Napi videó:   Dupla hátra szaltó - kerekes székkel

Napi fotó:  Extrém tetkó

(via environmentalgraffiti)

Tovább


Mi az a fehér karácsony?

Talán meglepő a kérdés, de nem az a helyes válasz, hogy ha kinézel az ablakon, akkor havas a táj. Mert lehet, hogy az ország nagy részén egy hópihe sincsen.  És nem mindegy, melyik táján vagy a világnak.

 

A fehér karácsony kifejezés arra az időjárási jelenségre utal, amely karácsony napjain (december 25., december 26.) szokott jelentkezni elsősorban az északi félgömb országaiban, amikor is hótakaró borítja a tájat. A déli félteke országaiban csak nagyon ritkán és akkor is csak az ottani időjárási viszonyokhoz képest szélsőségesen alacsony hőmérséklet esetén valósulhat meg a fehér karácsony. Ez a jelenség elsősorban az Antarktiszon, illetve új-zélandi Déli-Alpok és az Andok magasabb csúcsain fordulhat elő.

A fehér karácsony kritériumai országonként eltérőek lehetnek. Legtöbb esetben a fehér karácsony kifejezés mindössze annyit jelent, hogy karácsony napján valamennyi mennyiségű hó borítja a talajt.  Néhány országban azonban ennél jóval szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie az igazi „fehér karácsonynak”. Az Amerikai Egyesült Államokban például ez a kifejezés azt jelenti, hogy karácsony reggelén, reggel 7:00-kor legalább egy hüvelyk, azaz 2,5 centiméteres hó borítja a talajt. Kanadában a hivatalos álláspont szerint legalább 2 cm hónak kell borítania a talajt karácsony napján ahhoz, hogy fehér karácsonyról beszélhessünk. Az Egyesült Királyságban a fehér karácsony mindössze annyit jelent, hogy hó borítja karácsonykor a talajt, ám erre viszonylag ritkán kerül sor, mivel az esetlegesen lehulló hó a legtöbb esetben elolvad, mielőtt földet érne, vagy talajt érve olvad el azonnal. Az Egyesült Királyságban a havas karácsonyra a legtöbb esélyük az Észak- és Északkelet-Skóciában, illetve a Skót-felföldön élőknek van a legtöbb esélye Aberdeen, Aberdeenshire környékén.

De nézzünk meg néhány országot. Kanada legtöbb részén jelentős esélye van a fehér karácsonynak, kivéve a partmenti régiókat, illetve Brit Columbia belső déli fekvésű völgyeit, Dél-Albertát, Dél-Ontariót. A Kanadai Meteorológiai Szolgálat összeállított egy listát a fehér karácsony bekövetkezésének esélyeiről a különböző kanadai városokra vonatkozóan. Például:

Vancouver 11%;
Toronto 37%;
Edmonton 88%;
Whitehorse 100%;
Yellowknife 100%.

2006-ban az átlagosnál enyhébb időjárásnak köszönhetően Québec városában feljegyezték az első fekete karácsonyt a város történelmében. 2008-ban viszont egész Kanadában fehér volt a karácsony a korábbi hóviharoknak köszönhetően.

 

Egyesült Államok. Az északi államaiban, valamint a Csendes-óceán parti északabbi államokban gyakran borítja hó a talajt Karácsonykor. Időjárási szempontból a legkevésbé valószínű esemény történt 2004 karácsonyán, amikor is Szenteste (december 24-én) egy hirtelen jött hóvihar olyan helyeken is havazásokat okozott, ahol soha, vagy több évtizede nem esett hó karácsonykor. Így fehér volt a 2004-es karácsony többek közt New Orleansban, illetve a texasi Houstonban is. Az 1989-es floridai téli vihar fehér karácsonyt okozott többek közt Pensacolában, illetve Jacksonvilleben is. Ugyanez a vihar okozott Észak-Karolinában 38 centi vastagságú hótakarót. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont 1988 és 2005 közt rögzített adatai alapján kiadott táblázata is városokra bontva számol a fehér karácsony eshetőségével:

Anchorage, Alaszka      90%
Annette-sziget, Alaszka      17%
Fairbanks, Alaszka      100%
Phoenix, Arizóna 1%
Little Rock, Arkansas   3%
Los Angeles, Kalifornia      1%
Washington 5%
Honolulu, Hawaii-szgetek     0%
Albuquerque, Új-Mexikó 3%

Európában a fehér karácsony előfordulása elsősorban Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban általános. A Golf-áramlat enyhítő hatásának köszönhetően Európa nyugatabbi és alacsonyabban fekvő részein, valamint a mediterrán éghajlatú vidékeken jóval kisebb az esélye a karácsonyi hótakaró kialakulásának. Példának okáért Franciaország déli részén jóval kisebb az esélye a fehér karácsony kialakulásának, mint az azonos szélességi körön elhelyezkedő Bukarestben.

De nézzük hazánkat. Az elmúlt száz évben 20 fehér karácsony volt, vagyis minden ötödik. A statisztika az utóbbi húsz évre is igaz, csak négyszer volt fehér karácsony országszerte: 1996-ban, 1998-ban, 2001-ben és 2002-ben volt fehér a karácsony. Ugyanakkor az esetek felében, tehát tíz alkalommal fekete maradt a szenteste: 1992-ben, 1993-ben, 1997-ben, 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2009-ben, 2010-ben és végül 2011-ben. A maradék hat alkalommal csak az ország egy részén fehér volt az ünnep.

Honnan a nosztalgia?  Hogy régen valóban ilyenek voltak a telek. Méghozzá sokáig. Európa évszázadokon keresztül a kis-jégkorszak hatását sínylette. Ez az időszak a XIV-XIX. századra esett, és a kilábalás még a huszadik század első felébe is belenyúlt. Bizony ekkor nem volt ritka a farkasordító hideg, a hóviharok, a hetekig tartó havazás. A tavak és folyók gyakran teljesen befagytak. És természetesen ne feledjük, a Felvidék és Erdély hegyvidéki, havas  nosztalgiáját. A művészek ezt meg is örökítették, egyfajta idillbe bújtatva a telet.

De akkor honnan ez az erős fehér karácsony vágy? Egyszerűen onnan, hogy szép. A tél hideg, borús, nedves, kicsit depressziós időszak is. Legalább tegye széppé a hó. Eltakar minden mocskot, csúnyaságot, mindent, amit nem szívesen látunk. Ráadásul még jó móka is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Vegyük viccesre a figurát

Napi videó:   Mi történik a mobillal a mikroban?

Napi fotó:  Tengeralatti mikulás

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Ilyet akarok: Itt a gyalog-galopp fehér nyula

A flúgos és zseniális Monty Python társaság legjobb filmje a gyalog galopp. Aki látta, nem felejtheti el a gyilkos nyulat. Pici, pihe-puha, aranyos, mégis leharapta a lovagok fejét.

Nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam. Valaki elkészítette a gyilkos nyulat plüssből. 12, centis, ugyanolyan édi-bédi, de nekünk kivillantja a gyilkos foga fehérjét.

Nem tudom ki találta ki, de áldassék a neve. 11 dollárért megrendelhető az interneten.

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  KFC káposztasaláta és gyors tartármártás

Napi videó:   Így se sokan előztek még

Napi fotó:  Biztos jó nőt vettél el?

(via geek)

Tovább


Gyilkos kék lagúna

Egy kék vizű tó Angliában, Buxton mellet. A magyar bányatavakhoz hasonlóan egy használaton kívüli kőbányában gyűlt össze a víz. A kellemes környék és a víz tiszta, kék színe vonzza a fürdésre vágyó embereket. A helyet egyszerűen csak kék lagúnának hívják.

De a látszat csal, a fürdőzők óriási veszélynek teszik ki magukat. Tábla hirdeti a tó mellett, hogy a vízet autóroncsok, döglött állatok, szemét, és ürülék szennyezi. De az igazi veszély nem ez.

A tó vize nem véletlenül olyan szép kék, a kőzetből kalcit kristályokat old ki.  És az élet sem igazán kedveli. Erősen lúgos. Nem a fürdővizekhez képest, hanem mindenhez képest. A normál víz PH értéke 7  körül van. A maró hatású ammónia PH-értéke 11,5, a mosásnál használt fehérítő 12,6. A tó vize gyakorlatilag ennyi: 11,3!

És az emberek mégis belemennek, pedig az egészségüket kockáztatják. A hatóságok tehetetlenek, nem tudják megakadályozni. A tó egy magánterületen van és nem léphetnek fel emiatt.

Ha tetszik, oszd meg ismerőseiddel, és csatlakozz a több mint kilencezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:  Indokolatlanul kegyetlen támadás

Napi videó:   Kajakos lány és a bálna

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Varázslatos befagyott tó

Ismét pusztított a Genfi-tó

A föld kincsei: az oregoni Kráter-tó

(via BBC)

Tovább


Te jó ég, mi az ott a falon?

Horrorisztikus látvány egy amerikai barlangban.

Tovább


Halvadászat a levegőben

Meglepő, hogy a véletlen milyen sportok kialakulását hozza el. Preoriában, a Mississippi folyón például a halakra nem horgászok, hanem vadászok mennek. A levegőben, bunkósbottal, dárdával, nyíllal.

Tovább


A múlt bűnei: A Sztálin Fehér-tengeri Csatorna

225 km csatorna, 20 hónap megfeszített munka, és több ezer halott a semmiért.

Tovább


Néma tiltakozás a reptéri szkennerek ellen

Nagyon sokan tiltakoznak - nemcsak az Egyesült Államokban - az amerikaiak által bevezetett repülőtéri testszkennerek ellen. Ezek a gépek sokkal többet mutatnak meg a testből és az intim testrészekből, mint ahogy azt az utasok szeretnék. Mivel az amerikai hatóságok ügyet sem vetnek az utasok és az emberi jogvédő szervezetek tiltakozásra, passzív tiltakozó mozgalom indult útjára.

Tovább

123
»

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog