Meglepő, hogy a véletlen milyen sportok kialakulását hozza el. Preoriában, a Mississippi folyón például a halakra nem horgászok, hanem vadászok mennek.  A levegőben, bunkósbottal, dárdával, nyíllal.

Legőrültebbek ilyen halász/vadász a Preoriai Busa Vadászok csapata.  Ők mindenféle elképesztő eszközökkel próbálják elkapni a halakat a levegőben:  baseball- és hokiütővel, horgokkal szerelt teniszütővel, Szöges ruhával próbálják elkapni a halakat a levegőben.

De milyen halat lehet a levegőben fogni? És mit keresnek a levegőben?

A Fehér Busa Kínában őshonos, nagy testű, finom húsú hal. Az amúrrral együtt telepítették Magyarországra is. Planktonevő.  Külsőre egyetlen hazai halunkhoz sem hasonlít, mert szemei rendkívül alacsony fekvésűek. Innen kapta a nevét: busa, vagyis erős, széles homlokú állat.

Az Egyesült Államokban Ezüst ponytnak hívják.  Itt nem végeztek tudatos telepítést halászati célokból, de szintén az 1970-es években került az USA déli államaiba: haltenyésztők importálták az első példányokat a medencék tisztítására. Azonban a 90-es évek nagy árvizei elárasztották a halnevelő medencéket, és a busák kijutottak a természetes vizekbe. Eljutottak a Mississippi medrébe, innen özönlötték el az Illinois és Missouri folyókat, manapság pedig már a Nagy-tavak közelében is előfordulnak.

Különösen elszaporodtak a Mississippi folyó vízgyűjtő medencéjében és az Illinois folyóban, ahol megszokott látványt jelentenek az elhaladó motorcsónakok elől a levegőbe ugráló példányaik.

 

Érdekes, hogy a világon sehol máshol nem vetik ki magukat a busák a vízből. A biológusok valószínűsítik, hogy annak idején egy különösen ijedős szaporulat szökhetett meg.  A csónakokban ülők számára fizikai veszélyt jelentenek a halak: képesek akár három méter magasra is kiugrani, 10-20 kilós becsapódó testük komoly fájdalmat, sőt sérüléseket képes okozni.

A busák azonban ökológiai veszélyt is jelentenek. A busa gyorsan szaporodik, és elfoglalják az élőhelyet a honos fajoktól. Felborítják a természeti egyensúlyt, komoly kárt okozva ezzel az USA évi 7 milliárd dollárt termelő horgász és halásziparának. Az illinoisi és a szövetségi hatóságok mr víz alatti elektromos védőkorlátokkal, méreggel és a hajózási útvonalak tervezett lezárásával igyekeztek feltartóztatni az előrenyomulást.

A busát nem kedvelik az amerikaiak, a piacon gyakorlatilag eladhatatlan. A horgászok nem fogják, a halászok sem tudnak vele mint kezdeni., bár tömeges lehalászásokat rendeznek az állomány visszaszorítása érdekében. Sajnos sikertelenül. A hatóságok már azon gondolkoznak, hogy a Nagy-Tavak megóvása érdekében, elzárják az oda vezető vízi útvonalakat.

Ha tetszett a fiúk őrülete, itt van még egy filmjük.


Csatlakozz a közel hatezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád. 

Mai fotó: Eső a folyó felett

Ezt láttad már?

Robot állatok

Krétarajz-csodák

Tolvaj állatok

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)