A magyar népmesékben három napig tart egy esztendő. A Warwicki Egyetem kutatócsoportja olyan bolygót fedezett fel, amelynek még ennyi időre sincs szüksége, hogy megkerülje a csillagát.

bolygó exobolygó év legrövidebb

 

A kutatók a chilei Next-Generation Transit Survey távcsőve 100 ezer csillagot figyeltek meg. A csillagra még tavaly figyeltek fel a kutatók akkor még úgy becsülték kb. 980-1140 fényévre lehet a Földről. Az adatok finomítása után úgy becsülik, az NGTS-10 mintegy 1000 fényévre található. A fényességváltozás alapján kiderült, hogy egy Jupiter méretű gázóriás kering extrém közel a csillaghoz.

A bolygó az NGTS-10b jelet kapta és kiderült, az úgynevezett forró Jupiterek közé tartozik. A bolygó körülbelül 20 százalékkal nagyobb, mint a Jupiter, és elképzelhetetlenül közel kering a csillagához: A bolygó mindössze 18,4 óra alatt kerüli meg csillagát, vagyis ott egy év rövidebb, mint a Földön egy nap.

A bolygó egészen szélsőséges körülményeknek lehet kitéve. Kötött pályán kering, mindig ugyanazt az oldalát fordítja a csillag felé, és ezért a felszínén 1000 Celsius fok felett lehet a hőmérséklet.

Az NGTS-10b most olyan közel van a csillagához, hogy ha a Nap körül keringene, 27-szer közelebb lenne, mint a Merkúr. A kutatók úgy vélik, a bolygó a végső zuhanásában lehet, feltételezhető, hogy a csillag gravitációja idővel szét fogja tépni.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)