Minden jó történetnek van valamilyen valós alapja. Ez igaz a zombikra is. A globális, az emberiséget elpusztító élőhalott invázió olyan népszerű téma lett, hogy egyre többen vannak, akik ezt elképzelhetőnek tartják. Vajon tudományosan mennyi alapja van ennek?zombi világjárvány apokalipszis

 

A zombi ma már teljesen mást jelent, mint egykor. A varázslattal életre keltett, lassan mászkáló halottakból mára egy hirtelen és végzetes betegségben elhunyt, gyors és főleg vérszomjas szörnyetegek lettek. Egyre többen annyira valóságosnak tartják ezt a veszélyt, hogy a túléléssel foglalkozó, az apokalipszisre felkészülők között már szinte egyenrangú indok egy atomháborúval. Vajon van ennek tudományos alapja? A témát több különböző kérdésre lehet bontani.

Elsőként nézzük meg a legegyszerűbb kérdést: feltámadhat-e egy halott. A válasz rövid és egyszerű: nem. A halálnak nincs pontos, csak általánosan elfogadott definíciója, ami tudományterületenként változik. A biológia számára a halál az élőlény elpusztulása, ami után passzívan vesz részt az ökoszisztémában. A magyar jog szerint a halál: amikor a légzés, a keringés és az agyműködés teljes megszűnése miatt a szervezet visszafordíthatatlan felbomlása megindul. Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai halál, agyhalál és biológiai halál fogalmát. A klinikai halál, állapotában az életjelenségek (keringés, légzés, agyműködés) átmenetileg szünetelnek. Az agyhalál állapotában a személy agya olyan mértékben károsodik, hogy többé nem képes a szervezet irányítására, a vegetatív idegrendszer teljes vagy részleges sérülésekor. Eszméletvesztés, kóma esetében lehetséges a károsodás nélküli felépülés. A biológiai halál - latinul Exitus -, az élő szervezet működésének visszafordíthatatlan, végleges leállása.

Vegyük a legalapvetőbb esetet. Ha a szervezet keringése leáll, néhány perccel később megindul az idegsejtek pusztulása, Néhány perc után ez a károsodás olyan súlyos, hogy az újraélesztés már nem lehetséges. Ez a folyamat elhúzható, hogyha a kezdetektől aktívan közreműködik egy vagy több hozzáértő személy, de percről percre csökken az újraélesztés esélye. Oxigén és cukor nélkül percek után megindul az agysejtek elhalása, és nagyon gyorsan olyan mértékű lesz a károsodás, hogy nincs az a zombi-vírus, amely újra tudja indítani a testet.

De egyáltalán létezik zombi-jelenség az állatvilágban? Van olyan lény, amely átveszi az uralmat egy másik felett? Meglepő, de igen. Évmilliók óta létezik olyan gomba, amely képes a hangyát zombivá változtatni. De csak nem régiben fedeztük fel.

Az Ophiocordyceps unilateralis-t általában egyszerűen csak zombigombának hívják. Táplálkozás közben a gyanútlan hangya véletlenül felszedi a gomba spóráját. A gomba bejut a hangya testébe, elszaporodik, és átveszi a test irányítását is. A hangya ezek után felmászik egy növényre, megkeresi egy levél alsó oldalát, beleharap, és rágói satuként hozzáfogják a levélhez. A hangyában növekszik a gomba, a szegény hangya hamarosan meghal. A gomba átüti a hangya fejét és onnan nő ki a termőtest, amely a hangyánál a kár kétszer hosszabb is lehet. Onnan szórja szét a spóráit, hogy újabb hangyákat fertőzzön meg. A gombának szüksége van a gazdatest halálára, mert abból építi fel saját magát.

A tudomány sokáig azt gondolta, hogy a gomba a hangya agyát támadja meg, ezt indokolta a fejből kinövő gombatest is. De egy új vizsgálat megállapította, hogy a folyamat ennél sokkal bonyolultabb. A hangya agya érintetlen marad, a gomba az izomrostokat veszi körbe, szinte magába építve a hangyát. Az még mindig rejtély, hogy hogyan éri el a gombafaj, hogy a hangya a gomba szempontjából kedvezőbb leveleket keresse.

Egy másik fontos szempont, hogy az emberből tudatát vesztett, agresszív lénnyé kell válni. Erre a kérdésre sokkal könnyebb felelni, létezik ilyen betegség. A veszettséget a Rabies lyssa nevű vírus okozta fertőző betegség, ami agy- és gerincvelő-gyulladást okoz emlősökben. Legtöbb esetben halálos. A második, 1-3 napig tartó szakaszában gyakoriak az őrjöngési rohamok, bár ezek csillapodásával a tiszta öntudat visszatér.

A harmadik feltétel egy világjárvány kialakulása. Sajnos erre a legkönnyebb válaszolni. Világjárványt többet is ismerünk a történelemben, a pestistől a spanyolnátháig. Ha ez a titokzatos zombivírus a mutáció során az influenzához hasonlóan virulens lenne, esetleg képes lenne a levegőben is terjedni, lenne egy néhány napos, tünetmentes lappangási idő, akkor már minden adott az egész bolygóra kiterjedő járványhoz.

Akkor mégis tartsunk egy zombijárványtól? Egyértelműen nem. Több akadálya is van, hogy valósággá váljon.

Ne felejtsük el, egy zombi testnek is működni kell. Sok olyan alapvető szervünk van, amelyek leállása halálhoz vezet. Egy súlyos belső sérülést egy zombi sem élne túl. Ha tönkremegy a szíve vagy a tüdeje, ő is meghal. Ha megsérül az emésztőrendszere, ő sem tudja megemészteni a táplálékot. Egy súlyos sebtől ő is elvérzik.  Vagyis minden olyan sérülés, amely egy egészséges emberrel is végez, az egy zombinak is halálos.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a világban sok olyan alacsonyabb szintű életforma van, amely az emberre nézve halálos. Évszázadokon keresztül a harctéren a legtöbben nem a fegyverek okozta sérülésekbe, hanem a fertőzésekbe haltak bele. A sebekbe kerülő kórokozók, a vérmérgezés, az üszkösödés rengeteg emberrel végzet. Ezek ellen a zombik sem védtelenek, amilyen sérüléseket szereznek a zombivá válás során, alig néhány napjuk van hátra a zombilétből .

De tételezzük fel azt, hogy minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul. Végigsöpör egy világjárvány, amelynek vírusa agresszív, gyilkos, emberevő állatokká alacsonyítja le az embert, akik csak az élő emberekre vadásznak. Hát ebben az esetben sem lehet többévados a történet. Természetesen az első idők borzalmasak lesznek, több milliárd ember hal meg vagy válik zombivá. Különösen a nagyvárosokban lesz jelentős a pusztulás.

Ebben az esetben be kell zárkózni egy biztonságos helyre és várni. Ha a zombikat semmi más nem érdekel, csak az embervadászat, és csak élő egészséges embert eszik, akkor a járvány gyorsan véget fog érni. Ideális esetben ha nem törődnek az ivással, akkor pár nap alatt szomjan halnak. Ha esetleg isznak, akkor is viszonylag hamar napok-hetek alatt elfogynak az élelemül szolgáló egészséges emberek. Ha nem találnak többet, a zombik is egyszerűen éhen halnak, mert a működéshez még egy távirányított szervezetnek is szüksége van élelemre. Mivel a filmes történetekben a zombikból mindenféle életösztön hiányzik, ez elég gyorsan bekövetkezne. 3-4 hétnél tovább a szervezet nem bírja táplálék nélkül.

De ha esetleg ráfanyalodnának a hullák vagy egymás megevésére, akkor is elég gyorsan véget érne a zombi járvány. Az egymásra támadó zombik gyorsan csökkentenék a saját számukat, a hullák a gyors lebomlás miatt nem nyújtanak sokáig táplálékot.

Ha sikerül biztonságban kivárni, akkor hamarosan egy zombi- és sajnos embertől mentes világba mehetünk ki. Elég ronda hely lesz ez az új világ, túlélők olyan kevesen lesznek, hogy nem tud kialakulni újabb járvány.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.