Így lesz az agyzabáló hullákból utcai látványosság.

 

 

A zombie walk vagyis zombiséta egy szervezett közösségi rendezvény, melynek résztvevői zombiknak öltözve vonulnak végig általában valamely város központjában.

 

A zombie walk rendezvények általában nagyobb városokban jellemző események, főként Észak-Amerikában divatosak, de viharos gyorsasággal terjed az egész világon.

 

 Az esemény során a résztvevők zombi külsőt öltenek és igyekeznek úgy is viselkedni, mint az élőhalottak; morognak, nyögnek, hörögnek és agyvelő után nyöszörögnek.

 

Több lehetőség is van arra, hogy fokozzák az érdeklődést a rendezvény iránt: egyes zombi csapatok áldozatokat „esznek”, hogy azokból újabb zombikat hozzanak létre, és mindezt nézők szeme láttára.

 

A jobban megszervezett zombihordák kijelölnek egy útvonalat és egy könnyen észrevehető jelzést, így néhány résztvevő a megbeszélt jelzést viselve régi, könnyen eltéphető ruházatban a járókelők között sétál, és amikor a csapat arra vánszorog, „észreveheti és felfalhatja új áldozatát”. Ruhája szétszaggatásával és némi hamis vérrel létrehozzák új társukat.

 

Más résztvevők katonáknak öltöznek, akik az élőhalottak terjeszkedését igyekeznek megakadályozni, vagy túlélőknek öltöznek, akik igyekeznek megvédeni magukat a zombihordáktól.

 

Egyes rendezvényeket politikai gyülekezésnek álcáznak, hogy „felhívják a figyelmet a zombik jogaira” és a résztvevők transzparenseket visznek magukkal.[3] Több zombie walk rendezvényt szerveztek a világ éhezőire való figyelemfelhívásként és közben adományokat gyűjtöttek az ételosztó szervezetek számára

 

A legkorábbi feljegyzett zombie walk 2001. augusztus 19-én volt a kaliforniai Sacramentóban.

 

 A The Zombie Parade elnevezésű rendezvény Bryna Lovig agyából pattant ki, a The Trash Film Orgy szervezőinek javasolta ötletét az éves éjszakai filmfesztiváljuk alkalmából. 2002. július 27-én tartották a következőt, majd éves eseménnyé nőtte ki magát.

 

Az első Zombie Walk néven megrendezett esemény 2003 októberében volt Torontóban. Egy helyi horrorrajongó, Thea Munster szervezte, akkor még mindössze hat résztvevővel.

 

A következő években a Toronto Zombie Walk jelentős növekedésnek indult. Az első zombie walk egyik résztvevője, Heather McDermitt Vancouverbe költözött és ott is meghonosította a rendezvényt. 2005. augusztus 27-én több mint 400 zombi vonult át a vancouveri Pacific Centre bevásárlóközponton. A város SkyTrain nevű vonatján utaztak, melyet az esemény idején SkyBrainnek vagy BrainTrainnek neveztek, majd 35 tömbön át vonultak a Mountain View temetőbe.

 

Az első tömeges zombiséta rekordkísérletet 2006. október 29-én tartották Pittsburgh külső részén a Monroeville bevásárlóközpontnál. A Guinness 894 ember részvételét regisztrálta a rendezvényen.

 

2008. október 30-án a michigani Grand Rapidsben az eddigi legnagyobb számú zombi részvételével rendeztek zombisétát, melyen nagyjából 4000 zombi vett részt. Az eseményt a Grand Rapids Community College diákja, Rob Bliss a Facebookon szervezte, de az azzal járó költségek és teendők miatt nem lett Guinness rekordként regisztrálva.

 

2008. október 31-én Nottingham régi piacterén 1227 élőhalott táncolt Michael Jackson Thrillerjére, a Disturbia és a Ghostbusters című számokra. Ez az esemény volt a második hivatalos rekord.

2011. július 23-án a Dublin Zombie Walk helyszínén 8000 főre becsülték a jelenlevő zombik számát,

 

A képek a múlt hétvégi Düsseldorfi Zombie Walk-on készültek.

 

Néhány videó a világ nagyvárosiból.

A düseldorfi Zombie Walk:

Zombie Walk Birmingham

Salt Lake City

Varsó

Stockholm

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonnyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: 

Napi videó:  

Napi fotó: 

Macskaőrség:  

(via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...