A pacemaker-operációk negyedét csupán elemcsere matt kell végrehajtani. Talán ennek hamarosan vége.

pacemaker elem napelem

 

Napjainkban már rutinműtétnek számít egy pacemaker beültetése, de gyakori az epilepsziás vagy Alzheimer-kóros betegeket stimuláló eszköz teste juttatása. De ezeket az eszközök kis telepekről működnek, amelyeket lemerülésük esetén műtéti úton kell cserélni. Az operációk negyedét csupán elemcsere matt kell végrehajtani, amely nemcsak komplikációkkal járhat, terheli a beteg szervezetét, és emellett költséges.

Kutatók régóta keresik a módját, hogyan lehetne a folyamatot egyszerűbbé tenni. A Berni Egyetem orvos-biológus mérnökei egy napelemes megoldással kísérleteznek.  Egy kevesebb mint négy négyzetcentiméteres solár-panel az orvosi készülék ellátáshoz elegendő áramot képes fejleszteni. Ha ezt a panelt a bőr alá ültetik, még a téli időszakban is előállítja a szükséges árammenyiséget.

Egy kísérletben önkéntesek egy héten keresztül viseltek egy karpántot, amelybe beleépítették a napelemet. Speciális fóliával takarták le, hogy imitálják a bőr alá ültetés körülményeit. A kísérletet meg fogják ismételni mind a négy évszakban.

Ha sikerül a technológia alkalmazása, maguk a készülékek mérete csökkenhet, mert az elemek kisebbek lehetnek. Így talán nem lenne szükség 8-10 évente műtétre, egy készülék akár élethosszig is kitarthatna.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint hetvenezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.