Az autópálya felett kihasználatlan hely van. A termőföldek helyett telepítsük oda a napelemfarmokat.

autópálya napelem lefedés

 

Egyre jobban terjed a világon a napenergia hasznosítása. A fejlődésnek azonban vagy egy hátulütője, hogy nagy területekre van hozzá szükség. Ezt vétek lenne elvenni az egyre fogyó termőterületektől, ezért mindenhol keresik az alternatív területeket. Régi bányákat, sivatagokat fednek le, Dél-Koreában egy lebegő naperőmű-farmot adtak át.

Németországban egy új ötletet tesztelnek. Mi lenne, ha az autópályákat fednék le napelemtáblákkal? Már eddig is kísérleteztek olyan fejlesztésekkel, hogy pihenőhelyek, alagutak mellé telepített napelemekkel biztosították az energiaigény.

A német elképzelés szerint egy autópálya szakaszt, vagy akár egy teljes autópálya fölé vasszerkezet kerülne, és arra kerülnének a napelemek.

Egy elsődleges számítás szerint, ha mint a 13 000 kilométer autópályát 24 méter szélességben lefednének, ez 330 négyzetkilométeres napelem farmnak felelne meg. Ez 56 gigawatt áramot adna. Csak összehasonlításul a teljes 2019-es termelés 49 gigawatt volt.

További előnye lehetne, hogy száraz maradhatna az útfelület, nincs megcsúszás az ónos esőben, kevésbé jelent gondot a téli havazás. Ezáltal jelentősen csökkennének a balesetek száma. Nyáron nem melegedne úgy az aszfalt, csökkenne az aszfalt amortizációja. Egyúttal csökkentené a környezet zajterhelését is.

Plusz hozadéka lehetne az ötletnek, hogy a jövő elektromos autóit menet közben lehetne tölteni, így hosszú távolságon sem merülnének le az akkumulátorok, és akár teljes feltöltöttséggel hagyhatják el az autópályát.

Persze csak elvi lehetőség az autópályák teljes lefedése, hiszen sok helye problémás lenne a telepítése, és például magas hegyek között sem éri meg. Svájc is érdeklődik az ötlet iránt, ott az autópályák 40 százalékát lehetne lefedni. A németek ennél még tovább is gondolták az ötletet, hiszen útfelület bőven van. Hihetetlen, de Németország 2,6 százalékát fedi út.

A kísérleti projekt három évig tart, utána teszik közzé az eredményeket.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád. (via)