Ha az egész univerzum él, akkor erősen pityókás lehet, mert a csillagközi térben rengeteg alkoholra bukkantak a csillagászok.

A csillagközi felhők sokféle dologból állhatnak, porból, gázokból, szervetlen és szerves vegyületekből. Némelyik ezerszer akkora, mint a naprendszerünk.  Szilárd és sűrű magjuk olyan komplex molekulák kialakulását teszi lehetővé, amelyek jól ismertek az élő környezetben. Az egyik legfurcsább csillagközi felhő, amit a csillagászok találtak, etil-alkoholból áll, vagyis az általunk is jól ismert, és lelkesen ivott alkoholból. Kicsit olyan a hely, mint egy csillagközi sörfőzde.

Egy sörfőzdében árpát, vizet és élesztőt használnak az alkohol előállításához. A csillagközi molekuláris felhőkben a porszemcsék biztosítják a helyet ahol a molekuláris víz, hidrogén, és szén-dioxid összegyűlik, és kémiai reakciók során vegyületeket alkotnak. Például alkohollá. Ezek a porszemcsék a felhő központjában található csillag közelébe sodródnak, itt eléggé felhevülnek ahhoz, hogy ezek a molekulák kipárologjanak a csillagközi térbe.

Az első ilyen alkoholfelhőt 1975-ben fedezték fel. Azóta még sok ilyen felhőt figyeltek meg az űrben. A Sas (Aquila) csillagképben található G34.3 felhő átmérője a naprendszerünk ezerszerese. Ebben a felhőben elég alkohol van ahhoz, hogy 400 trillió trillió korsó sört készítsünk belőle. Vagyis a föld minden lakója 300 000 korsó sört ihasson meg naponta, nemhogy élete végéig, de néhány milliárd évig,

Sajnos a másnaposság is elég csúfos lenne. A hogy a faluvégi Józsi bácsi kerítés-szaggatójába is bele lehet vakulni, úgy ez az alkohol sem tiszta. Tartalmaz szén-monoxidot, szén-dioxidot, ammóniát, és még jó néhány kellemetlen vegyületet, mint például hidrogén-cianidot.

De egy jó desztillálással ez az alkohol is kitisztítható. De nem érdemes jegyet venni a következő űrturista járatra, mert a G34.3 kissé messze van: tízezer fényév távolságra. Ezt a gigászi csillagközi hordót sem fogjuk mostanság csapra verni.

 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.