A mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerepet kap a robotizálás, a monoton, gépesíthető feladatokat egyre több esetben veszi át a gép. Különösen ott fontos ez, ahol egyre kevésbé áll rendelkezésre emberi munkaerő a feladatok végrehajtására. Különösen igaz ez Japánra, ahol egy cég arra vállalkozott, hogy elkészítsen egy robotizált kertészetet.

japán robot kertészet saláta

 

A Spread nevű vállalat kertészete teljesen automatizált, a termesztési folyamat szinte minden lépését robotok végzik. Ezzel a mezőgazdaság is csatlakozott a gazdaság más ágazataihoz, ahol automatizálással szállnak szembe a gyorsan elöregedő népesség miatti munkaerőhiánnyal.

A saláta termesztésre létrehozott farm, teljesen zárt beltéri környezet. A Kiotó prefektúrában található Kameoka településen létrehozott 4 400 négyzetméter alapterületű gazdaságban padlótól a mennyezetig érő polcokon növekednek a salátafejek. A megfelelő világításról LED lámpák gondoskodnak. A magok elvetéséről még emberek gondoskodnak, de minden más lépés – a fiatal palánták átültetésétől, az öntözése és a gondozáson át a betakarításig  – automatikusan megtörténik. A polcokon elhelyezett tálcákat futószalagok szállítják, a szükséges munkákat robotkarok végzik el.

japán robot kertészet saláta

Ezen a futballpályánál is kisebb területen naponta 21 000 fej salátát takarítanak be. Ezt először harmincezerre, majd műszaki fejlesztés után napi ötvenezer fejre szeretnék növelni. A tervek szerint öt év alatt kívánják a farm termelését a napi félmilliós betakarításra felfuttatni.

Amellett, hogy növelik a batakarított mennyiséget, a LED technológia révén az energiafelhasználást harminc százalékkal sikerült csökkenteni. A zárt rendszer okán nincs szükség növényvédő szerek alkalmazására, a termesztés során használt víz 98 százalékát visszaforgatják.

A valódi fénytől mentes termesztés ellenére az itt termelt vegyszermentes saláta több béta-karotint és antioxidánst tartalmaz, mint a szabadföldön termesztett példányok.

japán robot kertészet saláta

A cég véleménye szerint a robotizált mezőgazdaságban nem kertészruhás androidok fognak dolgozni, hanem a feladatokat céloptimalizált robotkarok fogják elvégezni. Nem az a céljuk, hogy helyettesítsük az emberi gazdálkodókat, hanem hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, ahol az emberek és a gépek együtt dolgoznak.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)