A Japán város, Kamikacu úgy döntött, egyszer és mindenkorra megszabadulnak a szeméttől.

japán szemét újrahasznosítás

 

A problémák a városban 2000-ben kezdődtek. A településnek be kellett zárni az egyik szemétégetőjét, mert nem felelt meg a környezetvédelmi emissziós előírásoknak. Csupán így egyetlen égetője maradt, de ez kevés volt a helyben keletkezett összes hulladéknak.

japán szemét újrahasznosítás

A város vezetőinek nem sikerült pénzt szerezniük az új égető építésére, és arra sem volt keretük, hogy másik település égetőjének használatáért fizessenek. Ekkor született meg a döntés: újrahasznosítás.

japán szemét újrahasznosítás

A kalkulációk alapján kiderült, hosszú távon olcsóbb újrahasznosítani, mint elégetni. Kidolgoztak egy rendszert, amely komoly áldozatot követelt a lakóktól is. A településen nincs szemétszállítás, a városka 1500 lakója maga szállítja a szemetet a helyi hulladékgyűjtőbe. Ráadásul a lakóknak maguknak kell szétválogatni a szemetet.

japán szemét újrahasznosítás

Ez nem is olyan egyszerű feladat: a lakóknak 45 különféle kategória szerint kell szortírozniuk a hulladékot. Külön-külön gyűjtenek be szinte mindent: például a műanyag zacskókat és palackokat kimosva, megszárítva, fajtától függően kell tucatnyi gyűjtőládába rakni. Máshova kerül a könyv és az újság, a vas és az alumínium, de külön gyűjtik még a fogkefét is.

japán szemét újrahasznosítás

Ha valami nem a saját ládájába kerül, a lakosoknak kell szétválogatni és a megfelelő konténerbe helyezni.

japán szemét újrahasznosítás

A szigorú rend meghozta az eredményét, a település szemetének 80 százalékát újrahasznosítják. Egy helyi lakos úgy nyilatkozott, egy éve költözött ide, de sokkal tudatosabban védi azóta a környezetet.

A városka egy év alatt csupán 286 tonna szemetet termelt, de ennek 80 százalékát már újrahasznosítják, Ez négyszeres a 20 százalékos országos átlagnak. Japánban a szigetország hegyvidéki területei nem alkalmasak hulladéktárolásra, a hulladék többsége szemétégetőbe kerül. Igaz, a japánok kevesebb hulladékot termelnek, mint a legtöbb fejlett ország, de ők termelik az Egyesült Államok után a legtöbb műanyagszemetet. Ennek egy részét külföldre, leginkább Kínába szállították újrahasznosításra, de azóta, hogy Peking betiltotta a műanyag hulladék importját, újrahasznosításra váró hulladékhegyek gyűltek fel Japán számos térségében.

japán szemét újrahasznosítás

A városvezetés célja, hogy ettől évtől már semmi se kerüljön a szemétégetőbe. El akarják érni a teljes újrahasznosítást.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)