Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kihalt állatok klónozása

Csak álom vagy realitás, hogy újra mamutok kószáljanak Szibériában, dodok totyogjanak Ausztráliában,, kwaggák legeljenek Afrikában? Feltámasztható egy már nem létező faj?

klónozás kihalt állat feltámasztás

A Jurassic World egyik mondata nagyon érdekes volt: "Többet tudtunk meg genetikából egy évtized alatt, mint a csontok kiásásából egy század alatt." Sőt, azt is elmondhatjuk, az elmúlt évtizedben többet tudtunk meg, mint a DNS és a gének felfedezése óta összesen. A genetika egy elképesztően széles skálát felölelő tudományág, mégis szinte mindig visszatérünk a dinók klónozásához. De a dinók túl régen éltek. Sokan még azzal sincsenek tisztában, mennyire hosszú ideig éltek a Földön. Például a Tyrannosaurus rex, amely 65 millió éve tűnt el, időben közelebb van hozzánk, mint a Stegosaurushoz, amely a "dinókor" közepén, 150 millió éve élt.

Tovább


Lemásolni az agyat

Egy tökéletes másolatot, egy klónt akarunk előállítani néhány nap alatt.  Szembenézünk mindazokkal a problémákkal amely ezt megakadályozhatja. Az első részben elméletileg sikerült klónoznunk az embert, a második részben sikerült néhány nap alatt a megfelelő korúvá növesztenünk. Így most rendelkezésünkre áll egy tökéletesen kifejlett, harmincéves férfitest, amely semmiben sem különbözik klónatyjától. Tökéletes ez a másolat?

Nem, mégis különbözik az eredetitől. Hiányoznak belőle mindazok az elváltozások, amelyek külső fizikai hatásokként érték élete folyamán. Hiányozni fognak azok a sérülések, a vágások, repedések, törések, amelyeket születését követően szerzett, begyógyultak, ám sebhelyként élete végéig hordoz. Nem lesznek meg azok a bőrhibái, foltjai és anyajegyei, amelyek a külső behatások miatt keletkeztek. Például nem lesz ott az orrnyergén az a két vörös folt, amelyet a szemüveg okozott. És végül a klónnak meglesz a mandulája és a vakbele is, habár az eredetinek mindkettőt eltávolították.

Amennyiben tökéletes másolatot akarunk, ezeket is reprodukálnunk kell. De van-e értelme. Hiszen ezzel pont azt a tökéletességet rontanánk le. Hibákat pakolnánk egy kész remekműbe.

És eljutottunk a negyedik lépcsőfokhoz. Itt egy tökéletes test, üres aggyal. Egyetlen olyan információ sincs benne, amelyet élete folyamán a gazdája szerzett. Vagyis szükségünk van egy író-olvasó mechanizmusra. Első lépcsőfokban ki kell olvasnunk egy ember teljes agyát: tudását, emlékeit, személyiségét. Az így megszerzett információt pedig át kell írnunk a klón agyába, anélkül, hogy torzulna.

Ez az a terület, amelyhez végképp nem tud hozzászólni a tudomány. Csak sejtéseink vannak, hogy tárolódik agyunkban az információ. Amíg ezt nem ismerjük meg, olvasni sem tudjuk. Arról is csak becsléseink vannak, mekkora információtömeg ez. Tehát nem elég, hogy olvasnunk kell ezeket az adatokat, olyan irtózatos sebességgel kell megtennünk, hogy rövid idő alatt át tudjuk küldeni. De ha ezt a problémát is megoldjuk, akkor rendelkezésünkre áll a tökéletes másolat.

Láthatjuk tehát, hogy erre kár várnunk. Ha szeretnénk magunkból másolatot, hagyatkozzunk az ősi módszerre, a szexre. Tény, nem lesz tökéletes másolat, nem gyors a folyamat, és nem lesz csak a mi másolatunk. Viszont egyéniség lesz, és valamit hagyunk magunk után, amely továbbvisz minket.

Csatlakozz  a több mint háromezres közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott találsz meg, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Növesszünk magunknak új testet

Az ember klónozása

Megoldás a túlnépesedésre?

 

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

Tovább


Növesszünk magunknak új testet

Egy tökéletes másolatot, egy klónt akarunk előállítani magunkból, néhány nap alatt. Gondolatkísérletünk első részében megvizsgáltuk a klónozás problémáját, hogy mennyire nehéz egy megtermékenyített klón petesejtet előállítani. De tételezzük fel, hogy sikerült. Vagyis sikeresek az eddigi eljárások, akkor van egy peténk, amelyből világra kell hoznunk az életet. Ez elméletileg szintén egyszerű, a mesterséges megtermékenyítéshez hasonlóan be kell ültetni az anyaméhbe. Ha minden rendben van, a szükséges idő letelte után megszületik a klón. A tudomány nagyjából itt tart most. Így készült Dolly, az első klónegerek, klóncicák stb.

De itt a bökkenő: a terhesség után "mindössze" egy újszülött áll a rendelkezésünkre. Ez azonban messze van elképzelésünktől, a másolattól. Hiszen hiába teljesen ugyanaz genetikailag, nem egy felnőtt egyed áll a rendelkezésünkre. Pedig gondolatkísérletünk célja az, hogy egy felnőtt ember másolatát kapjuk meg.

Itt jutottunk el ahhoz a problémához, amivel a tudomány jelen pillanatban nem tud mit kezdeni. Nem tudjuk felgyorsítani sem a terhesség folyamatát, sem a születéstől a szükséges fejlettség eléréséig tartó növekedést.

Tovább


Az ember klónozása

Amikor az emberklónozás bukkan fel a különböző filmekben, az alkotók már nem annak egyszerű problémáival foglalkoznak, hanem a végletekkel. Tökéletesen kiforrott módszerek, gyorsaság, megbízhatóság. Csak egy megrendelés, egy minta, és indulhat a másolás. Minden, amire azt hisszük, szükségünk van.

Ennek tökéletes esszenciája A hatodik napon című film (A sztori nem nagy durranás, de a felvetett problémák teljesen hitelesek). Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger) helikopterpilóta boldogan él családjával, ám egy nap - éppen egy olyan napon, amikor súlyos balesetet érte - rá kell jönnie, hogy eddigi boldogsága átmeneti volt, és valaki elvette tőle. Hogy ki? Adam Gibson. Önmaga tökéletes mása költözött be a házába, felesége és gyermeke mellé. A férfi azonban ragaszkodik az életéhez: meg akarja tudni, ki játszik vele, és milyen játékot. Hamarosan ráébred, hogy balesete után halottnak hitték, és egy cég elkövette a legsúlyosabb vétséget. Klónozta őt. A nagyvállalat természetesen mindent megtenne, hogy eltüntesse bűne nyomait.

Tehát ez a kép él az átlagemberben a klónozásról, egy délután alatt tökéletes másolat készíthető egy emberről. Na jó, legyen pár nap. Ez azonban már messze túllép annak hatáskörén. Itt már nemcsak klónozásról van szó, hanem fizikai és szellemi másolatkészítésről. Ez más tudományágak és más módszerek fejlődését is megköveteli.

Tovább


Mesterséges méh

Jöjjön gondolatkísérletünk második része! Ha sikeresek az eddigi eljárások, akkor van egy peténk, amelyből világra kell hoznunk az életet. Ez elméletileg szintén egyszerű, a mesterséges megtermékenyítéshez hasonlóan be kell ültetni az anyaméhbe. Ha minden rendben van, a szükséges idő letelte után megszületik szemünk fényének klónja. A tudomány nagyjából itt tart most. Így készült Dolly, az első klónegerek, klóncicák stb.

Tovább


Embermásolás 1. - A tökéletes másolat

Amikor a fantasztikus művekben a klónozás bukkan fel, az alkotók már nem annak egyszerű problémáival foglalkoznak, hanem a végletekkel. Tökéletesen kiforrott módszerek, gyorsaság, megbízhatóság. Csak egy megrendelés, egy minta, és indulhat a másolás. Minden, amire azt hisszük, szükségünk van.

Tovább


Élő sárkányt és unikornist otthonra

Számtalan, a nem túl távoli jövőben játszódó filmben bukkan fel a háttérben valamilyen különleges állat: 20 centi magas elefánt, Barbie-méretű élő lovacska, szobai akváriumban úszkáló bálna. De még vadabb tervek is vannak…

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog