Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bálnák napja

Hawaiin 1980 óta tisztelegnek a hatalmas tengeri emlősök szépsége előtt.

bálna Bálnák napja Hawaii

Bálnákkal suttogók (fotó: Anuar Patjane)

Tovább


Bálnák az öbölben

Darren Hatt, az Új-Fundlandon élő fotós az idejét természetjárással tölti. Amikor Sunnyside kisváros kikötőjébe tucatnyi hosszúszárnyú bálna érkezett, azonnal kamerája és drónja után nyúlt. Ritka, hogy ennyire közel jönnek a városhoz, és ráadásul három napig is ott időztek. Új-Fundland bálna hosszúszárnyú

Tovább


Bálnavész másképp

A járvány miatt mintha megfeledkeztünk volna a bálnákról, nem igazán bukkannak fel a hírekben, pedig pont most lenne a nagyobb figyelemre a szükségük. Már nem feltétlenül a kihalásuk a legnagyobb veszély, de a vadászatuk most talán még komolyabb probléma.

bálna vadászat kihalás

Tovább


Repül a bálna

40 tonnás hosszúszárnyú bálna szökken ki kecsesen a vízből.

Tovább


Moby Dick Ausztráliánál

A nagy fehér bálna rendszeresen feltűnik a déli kontinens partjainál. De nem ő az őrült kapitány gyilkosa.

Tovább


Amikor a friss hír 25 éves

Egy nap alatt 6-8 helyről is megkaptam, hogy olvassam el az index fantasztikus hírét, hogy meglepő felfedezést tettek a National Marine Mammal Foundation tengeri emlősöket kutató intézet kaliforniai bázisán dolgozó búvárok: az egyik fehér bálna, a 15 éves Noc megtanulta utánozni az emberi hangot.

A hír annyira izgalmas, hogy többen is elküldték nekem. De furcsállottam a fehér bálna elnevezést, miközben a képen egy beluga látszott. Kicsit utána néztem a kérdésnek. Ekkor derült ki, hogy a hír igaz, csak nem friss: kb. 28 éves.

Noc létezik, csak nem bálna, hanem fehér delfin, közismert nevén beluga. Pontosabban létezett, mert elpusztult szegény. 1977-ben teljesen törvényes módon fogták el inuit vadászok, és adták el a tengeri emlősöket kutató központnak. A fent megírt esetre egész pontosan 1984-ben történt meg, ekkor figyeltek fel Noc szokatlan képességére, hogy utánozni tudja az emberi beszéd hangnemét és ritmusát. A belugát már korábban is úgy ismerték, mint a tengeri kanárit, amely képes a hangokat utánozni. Már korábban is voltak olyan beszámolók, hogy a belugák hangja a távolból úgy hangzott, mintha gyerekek játszottak volna, de a NOC hangja volt az első, ami rögzítésre került. 

Igen tisztes kort ért meg, 30 évig élt, miközben a belugák átlagéletkorát húsz évre teszik. Halála 2007-ben következett be. Épp ezért érdekes, hogy miért került elő a cikk aktualitásként. Elég csúnya bakinak tűnik.

Találtam az elmúlt napokra datálhatóan több forrást is (The Sun, Guardian, Discover magazine), amely a témával foglalkozott, de érdekes módon, ott mindenhol szerepel, hogy az eset 1984-ben történt meg, és szerepel Noc távozásának dátuma is. Mindenesetre a hír nem csak nálunk söpört végig, hanem a világon is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Cukkinis meleg előétel

Napi videó:   Vigyázz, hol parkolsz

Napi fotó:  Hol állítsam fel a darut?

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

 A világ legbarátságosabb bálnája

A természet csodái: Jéggömbök a tengerparton

Gyönyörű és félelmetes: A nagy rájavándorlás

Tovább


Te jó ég, mi az ott a falon?

Horrorisztikus látvány egy amerikai barlangban.

Tovább


Buborékkal játszó delfinek

Nem is oly rég nagy szenzációt keltett, hogy megfigyelték, az óriás akváriumban tartott delfinek a buborékokkal játszanak. Az igazi szenzáció mégis az lett, amikor egy palackorrú delfin megtanult a füstkarikához hasonlóan levegőkarikát fújni a vízbe. Ám ezzel nem elégedett meg, és a karikával tovább játszott.

Tovább


A világ legbarátságosabb bálnája

Mexikó egyik legizgalmasabb turistalátványossága a bálna simogatás az öbölben.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog