Egy nap alatt 6-8 helyről is megkaptam, hogy olvassam el az index fantasztikus hírét, hogy meglepő felfedezést tettek a National Marine Mammal Foundation tengeri emlősöket kutató intézet kaliforniai bázisán dolgozó búvárok: az egyik fehér bálna, a 15 éves Noc megtanulta utánozni az emberi hangot.

A hír annyira izgalmas, hogy többen is elküldték nekem. De furcsállottam a fehér bálna elnevezést, miközben a képen egy beluga látszott. Kicsit utána néztem a kérdésnek. Ekkor derült ki, hogy a hír igaz, csak nem friss: kb. 28 éves.

Noc létezik, csak nem bálna, hanem fehér delfin, közismert nevén beluga. Pontosabban létezett, mert elpusztult szegény. 1977-ben teljesen törvényes módon fogták el inuit vadászok, és adták el a tengeri emlősöket kutató központnak. A fent megírt esetre egész pontosan 1984-ben történt meg, ekkor figyeltek fel Noc szokatlan képességére, hogy utánozni tudja az emberi beszéd hangnemét és ritmusát. A belugát már korábban is úgy ismerték, mint a tengeri kanárit, amely képes a hangokat utánozni. Már korábban is voltak olyan beszámolók, hogy a belugák hangja a távolból úgy hangzott, mintha gyerekek játszottak volna, de a NOC hangja volt az első, ami rögzítésre került. 

Igen tisztes kort ért meg, 30 évig élt, miközben a belugák átlagéletkorát húsz évre teszik. Halála 2007-ben következett be. Épp ezért érdekes, hogy miért került elő a cikk aktualitásként. Elég csúnya bakinak tűnik.

Találtam az elmúlt napokra datálhatóan több forrást is (The Sun, Guardian, Discover magazine), amely a témával foglalkozott, de érdekes módon, ott mindenhol szerepel, hogy az eset 1984-ben történt meg, és szerepel Noc távozásának dátuma is. Mindenesetre a hír nem csak nálunk söpört végig, hanem a világon is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Cukkinis meleg előétel

Napi videó:   Vigyázz, hol parkolsz

Napi fotó:  Hol állítsam fel a darut?

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

 A világ legbarátságosabb bálnája

A természet csodái: Jéggömbök a tengerparton

Gyönyörű és félelmetes: A nagy rájavándorlás