Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mióta van újévi fogadalom?

A fogadalom viszonylag új találmány, és a válasz is egyszerű az okára.

Nagyon sokan vagyunk olyanok, akik az év végén fogadalmat teszünk, hogy a következő évben mit és hogyan teszünk másként: jobbak leszünk, lefogyunk, leszokunk a cigiről, többet mozgunk, gyakrabban látogatjuk a rokonokat és barátokat, rendet tartunk, szép lesz a kert, stb. De ha magunkba nézünk, és visszaidézzük korábbi újévi fogadalmainkat, bizony siralmas az eredmény: alig sikerült valamit is teljesítenünk elképzeléseinkből. Csúfos bukta ez legtöbbünknek akaraterőből.

Bár az év utolsó napjához sok babona és népszokás fűződött, ezek inkább a jóslás körébe tartoztak.  De mióta is teszünk újévi fogadalmakat? Azt gondolhatnánk, biztos ősrégi szokás. Pedig épp ennek ellentéte az igaz.

Régen az embereknek nem is volt okuk fogadkozni. Számukra a lételem a változatlanság volt. Jó néhány évtizeddel ezelőtt az emberek millióinak Magyarországon eszükbe sem jutott, hogy újévi fogadalmat tegyenek, és ezzel megváltoztassák az életüket, akárcsak kisebb - jó vagy rossz - szokásokat illetően is. Ahogy az MTI adatbankjában olvasható, a vidéken élő parasztemberek, főleg a II. világháború idejéig azt tartották természetesnek, ha életük a megszokott, több száz év alatt kialakult mederben folyt, attól eltérni nem volt ildomos, sőt meg is szólták vagy kiközösítették azt, aki megpróbált abból kitörni. Az emberek döntő többsége legfeljebb a szomszéd faluig jutott el, aki elment a városba, az már világlátott embernek számított.

Akár bolondnak is nézték volna, ha például valaki egyszerre csak más stílusú ruhát kezdett volna hordani vagy mást főzött volna egyes napokon, ünnepeken, mint amit a falu többi ötszáz háziasszonya. Ez az erős kötöttség ugyanakkor egyfajta védelmet biztosított, automatikusan meghatározta az élet kereteit, nem kellett gondolkodni azon, ki mit vegyen fel, mit süssön, hogyan fogadja a vendéget, lefogyjon-e vagy abbahagyja a pipázást, netán elkezdjen sportolni, vagy inkább utazzon, mint vegyen még egy darab földet. A válaszok mindenre készen voltak: szinte elképzelhetetlen volt, hogy valaki a világlátást válassza a vagyongyarapítás helyett. Meg kellett változni a világnak, és benne az embereknek is, hogy változást akarjanak.

Mert mi is kell az újévi fogadalomhoz? Lehetőség. Lehetőség arra, hogy legyen módod változtatni az életeden, életkörülményeiden.

A jóléti társadalom, elsősorban a polgári, liberálisabb társadalom megjelenése szülte az újévi kívánságokat. Az emberek élete már nem pusztán csak a létfenntartásról szól. A jövedelem egy részét már az élet jobbá tételére tudták fordítani. A nem létszükségleti cikkek megjelenése és fogyasztása azonban gyakran negatívan hat ki életünkre. A felpörgött élettempó, a megváltozott életmód állandó változást követel meg. Ezért gyakran szükség van változásokra.

Napjainkra azonban az egyik legerősebb életmód befolyásoló tényezővé önmagunk váltunk. Káros vagy rossz szokásaink, egészségtelen életmódunk jelentős befolyással bír életünk komfortjára, egészségi állapotunkra, sőt, életünk hosszára is. De mi magunk változtathatjuk meg ezeket a tényezőket. Ezek a változások azonban nem egyszerűek, nem könnyűek, komoly elhatározást igényelnek. Ezeket a komoly döntéseket könnyebb olyankor meghozni, amikor életünk valamilyen fordulópont előtt áll. A leggyakoribb ilyen fordulópont az új év kezdete.

Mit szeretünk Ilyenkor megfogadni? 2011-ben a Yahoo készített egy világhálós felmérés az újévi fogalmakról. Több mint ötezren válaszoltak a kérdőívre.  Eszerint a fogyás a legnépszerűbb (vagy legalábbis a leggyakoribb) újévi fogadalom: 1057-en ezt tették az első helyre elhatározásainak, kívánságainak toplistáján. Második lett a boldogság 684 szavazattal (hogy ezt miként vélik elérni?) Harmadik a pénzmegtakarítás 636 szavazattal, negyedik a szerelembeesés (szintén inkább kívánság, semmint fogadalom), amelyet 554-en jelölték meg, ötödik a munkahelytalálás, ez 515 szavazatot kapott.

Hatodik helyre került a "többet fogok olvasni" elhatározás, ez 433 megkérdezett számára a legfontosabb. A hetedik hely gasztronómiai jellegű, ebben az evéssel, ivással kapcsolatos fogadalmak állnak, de nem fogyás céljából, hanem az újdonságok felé való nyitásként - 378-an választották ezt legfontosabb elhatározásuknak. Nyolcadikak a dohányzásról leszokni akarók, 345-en sorolták a feladást fogadalmaik élére. A 9. helyen 266 szavazattal azok vannak, akik minden áldott nap akarnak készíteni egy fotót, a 10. hely 255 szavazattal a maratoni futásra vágyóké.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Parti szökőkút

Napi videó:   Téli baleset-gyűjtemény

Napi fotó:  Ha napozni akarok, akkor napozok

(via )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Gyönyörű! Kör alakú gyalogos felüljáró Kínában

Lehet ezt okosan, szépen, és jól is csinálni. Egy tér, ahol öt nagyforgalmú út találkozik. A mérnökök körforgalmat alakítottak ki, és megszüntették a gyalogos forgalmat az úttest szintjén. De nem aluljárót építettek, hanem egy kecses, kör alakú felüljárót. Mintha egy hatalmas karika lebegne a tér felett.  Mozgólépcső szállítja fel és le az embereket. Külön érdemes megfigyelni, milyen szép teret építettek ki.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Őrült spanyol palacsinta sütő

Napi videó:   Hiszel a szemednek? Kártya az akváriumon át

Napi fotó:  Férfi ingből miniruha

(via wot)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Ezek aztán tudnak egyensúlyozni

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Szülinapi torta Dexter rajongóknak

Napi videó:   Akik komolyan veszik a paintballt

Napi fotó:  Jó a kilátás

(via izismile)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Mire való a Photoshop?

A Photoshopnak "hála" most egy olyan világban élünk, hogy már egyetlen fotónak sem hihetünk. A képeket manipulálják, hogy a valóság helyett csak egy jobban eladható terméket kapunk. Pedig a Photoshop nem ezért készült. Hogy mégis mire? Michael O., a neves digitális művész megmutatja nekünk. Ő is a valóságot manipulálja, de nem akarja valóságként eladni. Ő álmokat vált valóra, álomvilágot teremt.

Tovább


Nyugtató édesszájúaknak

A csokoládéillat különleges hatást gyakorol agyunkra: amellett, hogy "megőrjíti" a csokoládé élvezetére gondoló szimatolót, egy, egyelőre még magyarázatra váró kémiai mechanizmuson keresztül jelentősen meg is nyugtatja. Egyetlen egyéb illat sem ilyen jelentős feszültségoldó hatású. A London's Middlesex University kutatói által végzett kísérletben 20 személlyel különböző illatokat szagoltattak: ezek között természetes és mesterséges szagok egyaránt voltak. A kísérletei személyeket különleges körülmények közé, teljesen illatmentes szobákba ültették, szemüket, fülüket lefedték, hogy agyuk teljes egészében az illathatásra "összpontosíthasson".

Tovább


Mi a fontosabb: a mennybe jutás, vagy a pokol elkerülése

Ha hiszel a túlvilágban, számodra melyik a fontosabb: a mennybe jutni, vagy elkerülni a poklot? Elsőre furcsa lehet a kérdés, de ez a kérdés is hasonló az "ez a pohár félig tele/félig üres" problémához. Számodra melyik a meghatározó: a jutalom elnyerése vagy a büntetés elkerülése. Melyik érzés motivál téged jobban?

Egy amerikai tanulmány próbált választ találni a kérdésre. Az Oregon Egyetem kutatói 69 ország 26 évnyi bűnözési és vallási adatait elemezték 143 ezer emberre kiterjedőn. A vizsgálat megállapította, hogy félelem a pokolra jutástól jobban visszatart a bűnözéstől, mint a mennybeli remény.

Tovább


Amikor még volt február 30.

Február 30. a mai naptárakban nem létező nap. A Gergely-naptárban és a korábbi julián naptárban a február valójában 28 napos, szökőév esetében pedig 29 napos hónap. Ugyanakkor a történelem során a Szovjetunióban kétszer, Svédországban pedig egy alkalommal előfordult, hogy jegyeztek február 30-át. Tizenkét alkalommal a Római Birodalomban is 30 napos volt a február, azonban maga a "február 30." megnevezés jóval későbbről származik.

Tovább


A világ legelvetemültebb körforgalma

Az angol tudósok után méltán megemlékezhetünk az angol mérnökökről is. Bár a körforgalom egy rendkívül praktikus találmány, - Angliában ezért is használják előszeretettel - de azért ami sok az sok.

Tovább


Star Wars és a 3. Birodalom

Egy poros mappában régi fényképekre bukkantunk, amelyek bizonyítják, hogy a köztársaság győzelme után szökött birodalmi alakulatok rejtőztek el, és időnként a Földön is megjelentek. Be is avatkoztak a földi eseményekbe, nem egyszer harcba szálltak valamelyik földi konfliktusban. Legaktívabb részvételük a második világháborúban volt, de korábbi ütközetekben is a gonosz mellé álltak. Bizonyítékul a megkopott fotók a titokzatos mappából.

Tovább


Anyázz, ha fáj

Régóta mondják, ha káromkodunk, könnyebben elviseljük a fájdalmat. Sokáig azt hitték, hogy ez csupán önmentegetés. De sikerült bebizonyítani, hogy a káromkodás csökkentheti a fájdalomérzetet. Nagy Britanniában, a Keele-i Egyetem kutatói 64 önkéntes egyetemistát kértek fel a tesztre, amelyben kezüket olyan sokáig kellett jeges vízben tartaniuk, ameddig csak bírták, miközben tetszésük szerint szitkozódhattak. Ezután úgy ismételték meg a vizsgálatot, hogy miközben a résztvevők eltűrték a fájdalmat, csak nem durva szavakat ejthettek ki, melyeket például egy asztal leírásánál használnának.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog