Ha hiszel a túlvilágban, számodra melyik a fontosabb: a mennybe jutni, vagy elkerülni a poklot? Elsőre furcsa lehet a kérdés, de ez a kérdés is hasonló az "ez a pohár félig tele/félig üres" problémához. Számodra melyik a meghatározó: a jutalom elnyerése vagy a büntetés elkerülése. Melyik érzés motivál téged jobban?

Egy amerikai tanulmány próbált választ találni a kérdésre. Az Oregon Egyetem kutatói 69 ország 26 évnyi bűnözési és vallási adatait elemezték 143 ezer emberre kiterjedőn. A vizsgálat megállapította, hogy félelem a pokolra jutástól jobban visszatart a bűnözéstől, mint a mennybeli remény.

Amikor csupán azt nézték, hogy a vallásosság erősségének van-e bűnmegelőző hatása, nem igazán találtak statisztikai kapcsolatot, ám amikor finomítottak szempontjukon, nevezetesen, hogy a pokoli félelem, vagy a mennybe jutás reménye befolyásolja-e a bűnözést, összefüggés mutatkozott. Azokban az országok, amelyekben a vallás büntetéshangsúlyú és örök kárhozattal fenyeget, ritkább a bűnözés, míg azokban, amelyekben jutalmazás-centrikus, azaz a mennyei/paradicsomi öröklétre helyezi a hangsúlyt, gyakoribb a bűn. 

"A természetfeletti büntetéstől való félelem alacsonyabb bűnözési rátát sejtet" - mondta Azim Shariff pszichológus, a tanulmány egyik szerzője. Egy tavalyi tanulmány készítői hasonló következtetésekre jutottak érettségi előtt álló diákok

körében. Azok a tanulók, akik inkább hittek egy megbocsátó, semmint egy büntető Istenben, hajlamosabbak voltak csalni.

Csatlakozz a közel nyolcezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:   Árnyék az égen

Napi videó:     A férfiak rémálma: Egy ágyban az anyóssal

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Börtön e-mail olvasásért

Hit és epilepszia

Közösségi utazás

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

(via mti)