A csokoládéillat különleges hatást gyakorol agyunkra: amellett, hogy "megőrjíti" a csokoládé élvezetére gondoló szimatolót, egy, egyelőre még magyarázatra váró kémiai mechanizmuson keresztül jelentősen meg is nyugtatja. Egyetlen egyéb illat sem ilyen jelentős feszültségoldó hatású.     A London’s Middlesex University kutatói által végzett kísérletben 20 személlyel különböző illatokat szagoltattak: ezek között természetes és mesterséges szagok egyaránt voltak. A kísérletei személyeket különleges körülmények közé, teljesen illatmentes szobákba ültették, szemüket, fülüket lefedték, hogy agyuk teljes egészében az illathatásra "összpontosíthasson".

Mialatt a különböző illatokat - egyebek között mentol, csokoládé, mandula, eper, fokhagyma, kávé, rothadó hús - szagolták, a kutatók mérték agyi aktivitásukat. A csokoládé illata nyomán megnövekedett az alfa és béta agyhullámok száma, a thétáké viszont csökkent. Az alfa hullámok számának növekedése egyértelműen az ellazulásra utal.

A vizsgált illatok közül egyetlen másik sem volt ilyen hatással a kísérletben résztvevőkre. A kutatók által "hatásosnak" gondolt rothadó hússzag, és a kávéillat például semmiféle hatást nem gyakorolt az agyhullámokra.

Csatlakozz a több mint nyolcezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:  Nyugtató édesszájúaknak

Napi videó: Idióta turista és az elefánt

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Csokibirkózás

Csokoládé-hegyek

A tortakészítés csúcsai

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)