Régóta mondják, ha káromkodunk, könnyebben elviseljük a fájdalmat. Sokáig azt hitték, hogy ez csupán önmentegetés. De sikerült bebizonyítani, hogy a káromkodás csökkentheti a fájdalomérzetet. Nagy Britanniában, a Keele-i Egyetem kutatói 64 önkéntes egyetemistát kértek fel a tesztre, amelyben kezüket olyan sokáig kellett jeges vízben tartaniuk, ameddig csak bírták, miközben tetszésük szerint szitkozódhattak. Ezután úgy ismételték meg a vizsgálatot, hogy miközben a résztvevők eltűrték a fájdalmat, csak nem durva szavakat ejthettek ki, melyeket például egy asztal leírásánál használnának.

Azok az önkéntesek, akik káromkodtak, átlagosan negyven másodperccel tovább tartották kezüket a jeges vízben. Amikor értékelniük kellett fájdalmuk mértékét, ugyanez a csoport kisebb fájdalomról számolt be. A kutatók a tesztalanyok szívritmusát is mérték: káromkodás közben jobban emelkedett.

A mitoszvadászok, a Discovery Channelen futó Állítólag című sorozat agyamentjei is úgy dönöttek, ellenőrzik a legendát. Nem meglepő módon ők is hasonló eredményt kaptak. A műsorsorozat történetének ez volt a legtöbbet frütyült epizódja. Grant Imahara még egy szájtakarót is készített képregényben használt káromkodás jelekkekel tarkítva, hogy ne lehessen "alternatív szókincsüket leolvasni a szájukról. A műsor legnagyobb meglepetése az volt, hogy a leghosszabban és legváltozatosabban a társaság egyetlen nő tagja, Kary Byron tudta cifrázni.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.