Gigantikus makett megmutatja hogyan nézett ki a I. Konstantin császár Rómája.ókor róma térkép makett

 

Bár Róma városa drámaian megváltozott a történelem folyamán, sok fontos történelmi műemlék még mindig emlékeztet minket a dicsőséges múltja. Azonban van más módja is annak, hogy lássuk, hogy a város miként festett több mint 1600 évvel ezelőtt.ókor róma térkép makettA római civilizáció múzeuma, amely Róma Esposizione Universale negyedében található, a város legimpozánsabb modelljét tárolja.ókor róma térkép makettEz az úgynevezett Plastico di Roma Imperiale, amely Róma városát ábrázolja a 4. században, I. Konstantin császár idején.ókor róma térkép makett
​A bonyolult modellt az olasz régész, Italo Gismondi készítette.

ókor róma térkép makett

Gismondi 1935-ben kezdett el rajta dolgozni, és a munka több mint 35 évig tartott.

ókor róma térkép makettA modell 1: 250 méretarányú, több mint kétszáz négyzetméter. Alabástrom gipszből készült, fémszál és növényi rost erősítéssel. 150 keretre épült.ókor róma térkép makett​Ma a modell az ókori Róma egyik legfontosabb referenciája. Ridley Scott a Gladiátor című film látványterveihez is ezt használta.ókor róma térkép makettA modell készítésével Mussolini bízta meg a régészt Augustus császár születésének évfordulóján. Nem véletlenül választották pont a 4. századi ókori Róma rekonstrukcióját. A város Konstantin idején (AD 306-337) érte el a legnagyobb méretet.ókor róma térkép makettGismondi a modell elkészítéséhez a „Forma Urbis Romae”-t használta. Ez egy hatalmas márvány térkép az ókori Rómáról, amelyet Septimius Severus császár készíttetett 205 és 208 között. A térkép az akkori ingatlan nyilvántartás alapján készült. Eredetileg 18 m széles és 13 m magas volt, és 150 márványlapra vésve került fel a Béke-templom belső falára. ókor róma térkép makettGismondi munkája annyira részletes, hogy a modell minden része tökéletesen illeszkedik a térképhez. A hatalmas modell az ókori város lehető legpontosabb mása.

ókor róma térkép makettHa tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz A több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)