Hollandia talán legvarázslatosabb települése. Egy falu, ahol se utak, se autók nincsenek, csak csatornák és csónakok. Ez Hollandia Velencéje: Giethoorn.

Persze ez ma már csak költői túlzás, hogy nincsenek utak, mert a település terjeszkedik, de nem is oly rég még igaz volt.

Ezen az asztalsimaságú területen 1170-ben egy nagy árvíz pusztított, és szinte minden elpusztult.


Nagyobb térképre váltás

A falut 1230 körül alapították a mediterrán vidékekről érkezett menekültek. Az ide települők sok szarvat találtak, amelyek valószínűleg az árvízben elpusztult kecskéktől származtak, innen ered a település neve: Giethoorn, vagyis “kecskeszarv”.

 

Az ősi falu –  ma már csak a falu központja – legnagyobb csodája, hogy nincsenek benne utcák.  A falu központját körbeöleli a víz, és kisebb nagyobb csatornákon lehet eljutni minden házhoz.

Utcaként a víz szolgál, autók helyett csónakokon lehet közlekedni. Kb. 7.5km csatorna folyik át a falun, ezeken 50 kis fahíd ível át. A házakat csak gyalog fahidakon vagy vízen csónakokkal lehet megközelíteni.

 

A forgalom legnagyobb része a vízen bonyolódik. A csatornák többsége 1 méter mély.

 

Kezdetben a legtöbb ház nádfedeles volt, csak a gazdagabbak engedhettek meg maguknak cseréptetőt. Már ez pont fordítva van a a nádtető készítése a költségesebb beruházás.

A falu a XX. második felében pusztulásnak indult, de 1980-tól megállították a pusztulást, a házakat felújították, és a település újra virágzásnak indult.

 

Ma már nemzetközileg ismert turisztikai célpontnak számít. A csatornákon csónakok , és apró vizibuszok járnak.

Mindenki  a “suttogó-hajókat” használja, azért suttogó, mert elektromos motorral működnek, és így nem zavarják a csendet és nyugalmat ebben a festői faluban.

 

Mára a falu már kinőtte hajdani méretét, az új részekben már nem csatornák futnak, a tulajdonosoknak is vannak autóik. A turisták is busszal és autóval érkeznek. Sőt Hollandiához híven megjelentek a bicikliutak is.

 

 

És ilyen csónakból nézve:

Csatlakozz a közel hétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagyazon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai fotó:   Egy szoba, egy ágy

Napi videó:   Róka a trambulinon

Befagytak a gondolák

A természet csodái: a szerelem-alagút

A természet csodái: A kínai Tündérhíd

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)