Bár jelenleg huzamosabban az űrben tartózkodni csak a Nemzetközi Űrállomáson lehet, de ez hamarosan változhat. A hosszan tartó bezártságra a Földön, hasonló körülmények között is fel lehet készülni. Az Antarktiszon.Concordia bázis Anterktisz világűr élet

 

Néhány éven belül állandó űrállomás épül Hold körüli pályán, és ezt követően rendszeres lett az emberi jelenlét kísérőnk felszínén is. Az ilyen fokú bezártságra, amelyet most csak a Nemzetközi Űrállomáson van, nem egyszerű felkészülni.

Ezekhez a helyekhez hasonló elszigeteltségben a földön is lehet élni. Az antarktiszi kutatóbázisokat szinte csak az különbözteti meg az űrállomásoktól, hogy kívül levegő van. Megközelítésük nehéz, télen lehetetlen. Ha nincs is szükség szkafanderre, de vastagon fel kell öltözni, ha túl akarja élni az ember. Nem véletlen, hogy a Concordia bázis az Európai Űrügynökség kezelésében van. A projekt mottója is ezt hirdeti ” STEP TO THE STARS – OUR FUTURE IN SPACE STARTS ON EARTH” – „Egy lépés a csillagokig – a jövőnk az űrben a Földön kezdődik”.

Concordia bázis Anterktisz világűr élet

Nem csak ott élni, oda jutni is komoly kihívás. A Concordia állomás a kontinens belsejében fekszik 3200 méteres magasságban. Ehhez a magassághoz már alkalmazkodni kell. Nyár elején az állomás személyzete a jégtakarón megépít egy több mint 3000 méter hosszú kifutópályát. A nyári hónapokban, ha jó az idő, itt tudnak landolni a szállítógépek. Ezalatt kell feltölteni  téli készleteket is. A bázis elérhető szárazföldi úton is, de ez sokkal nehezebb. A Dumont d’Urville állomás a tengerparton fekszik, de légvonalban mintegy ezer kilométerre a Concordiától. Ha ritkán is, de a nyári hónapokban konvojok indulnak a két állomás között. Az út akár 10 napig is eltart, és 3000 méteres szintkülönbséget is le kell győzni. Innen már „csak” 3000 kilométer Ausztrália vagy Új-Zéland.

A Conrcordián igazán élet csak nyáron van, ilyenkor mintegy 60 főre duzzad a létszám. De a kutatók java része a nyár végén távozik, és csupán a 15 fős személyzet tölti ott a telet. A tél igazi kihívás: tiszta éjszakán akár -70 fok alá is eshet a hőmérséklet, a szél hurrikánerejű is lehet. Az éjszaka pedig hosszú, négy hónapig kell elviselni.

Sok szempontból az űrhajósok könnyebb helyzetben vannak az űrállomáson, mint a Concordia személyzete télen a Földön. Az űrállomásra rendszeresen érkezik az utánpótlás, de a Concordia télen megközelíthetetlen. Ha az űrhajósokkal valami történik, beülnek az űrhajóba, és néhány órával később landolnak. A Concordián ez elképzelhetetlen, a fél évig tartó telet ott kell kihúzni.

Concordia bázis Anterktisz világűr élet

A Concordia az egyik legelszigeteltebb emberi létesítmény, így lehetőséget nyújt az űrbeli elszigeteltség hatásainak vizsgálatára is. Az emberek nem csak ott dolgoznak, hanem egyúttal kísérleti alanyok is. A hely tökéletesen alkalmas arra, hogy szimulálják, milyen körülmények között kell majd élnie egy holdi vagy marsi bázis személyzetének.

     Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel.  Csatlakozz  a több mint      95  000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via, via)