A világ legveszélyesebb sétaútja mindössze három kilométer hosszú, de a halálos balesetek miatt a hatóság le is zárta: Erre csillant fel az extrém túrázók szeme.

El Caminito Del Rey (hibásan El Camino Del Rey) Spanyolország leglélegzetállítóbb látványossága. (Vigyázat, ne keverjük össze a szintén spanyolországi El Camino de Santiago zarándokúttal). Malaga tartományban található a gyönyörű El Chorro kanyonban. Évtizedre szinte megfeledkeztek róla, az interneten vált újra népszerűvé.

A XIX. század legvégén Álora városától északra megkezdődött a Chorro és a Gaitanejo víztározók és vízerőművek építése. A két erőmű csak pár kilométerre van egymástól, de a hegyek miatt csak több órás kerülő úton lehet megközelíteni azokat. A két erőmű között ott volt a kanyon, de azon keresztül soha nem vezetett út, mert egyszerűen nem volt hely hozzá. Az építtetők gyorsan ráébredtek, hogy hosszú távon kifizetődő, ha egy függőösvényt építenek a kanyonon keresztül. A munka 1901-ben kezdődött, és négy év alatt kész is voltak.

Az a vékony izé.. na az az ösvény

 

Az út valóságos csoda. Minden egyes méterért meg kellett küzdeni. Először a csupasz sziklafalakhoz kellett erősíteni a vasszerkezetet, erre öntötték később a betonjárdát, majd korlátot készítettek. A járda mindössze egy méter széles, lépcsőkkel, hidakkal, kisebb átjárókkal. 1921-ben XIII. Alfonz király meglátogatta az erőművet, eközben végig sétált (egyes híresztelések szerint végiglovagolt) az úton. Ekkor kapta az El Caminito Del Rey, a Király ösvénykéje nevet.

Bármilyen zseniális volt is az építők munkája, egy betonszerkezet megsínyli, ha száz évig nem nyúlnak hozzá. Itt ez történt. A korlátok leomlottak, a járdák kilyukadtak, sok helyen le is omlott. Vannak helyek, ahol métereken keresztül csak a csupasz fémen lehet egyensúlyozni. A hely szerény népszerűségnek örvendett, a turisták a csodálatos kanyon mellett az extrém kalandot is élvezték.

Azonban a szurdok begyűjtötte a maga áldozatait, az ügyetlenebb (vagy vakmerőbb) turisták közül elragadott évente néhányat. A hatóságok ezt megelégelték, és lezárták az utat. Ez természetesen véres rongy volt az extrém turisták szemében, és roppant népszerűvé vált a hely. A hatóságok ezt masszív, hatezer eurós pénzbírsággal jutalmazták. A hatóság dolga nem túl nehéz, mivel az ösvénynek csak az az egy kijárata van.

A helyi önkormányzat felmérést készített, mibe kerülne a felújítás, de a számla 7 millió dollárra rúg. Szerintem megbüntetnek kb. 1200 tilosban túrázót, és már össze is gyűlt a pénz.

Egy túrázó kiváló minőségben rögzítette az egész utat videón, így kényelmes székből is lehet parázni:

 

Ezt láttad már?

Ússz a medvével!

A paradicsom folyója

Szombati Dizájn: kiborg tetoválás

Az igazi óriások: a Dubai és Atlantai akvárium

 

Ne hagyd ki a többit sem.