Indonéziában, Szumátra szigetén található Toba szupervulkán 75 ezer évvel ezelőtt kitört. A vulkanikus tél miatt csaknem kipusztult az emberiség. Csaknem.vulkán kitörés Toba vulkanikus tél emberiségűkihalás túlélés

 

Az elmúlt huszonöt millió év legnagyobb vulkánkitörése miatt a légkörbe került hamu és gázok miatt globális vulkanikus tél következett be. Ennek következtében nemcsak számos növény és állatfaj pusztult ki, az emberiség is csaknem az áldozatául esett. A elemzések szerint olyan mértékben visszaesett a genetikai változatosság a fajunknak, amelynek hatása máig érezhető. Az egész bolygón nem maradhatott életben tízezernél több ember.

Dél-Afrikában végzett ásatások arra utalnak, hogy ebben a térségben kőkorszaki emberei nemcsak túlélték a katasztrófát, de azt követően "virágzott" is az élet településeiken.

A katasztrófa hatása Afrikában számított igazán, hiszen az volt a modern emberiség bölcsője. De a Dél-Afrika déli partvidékének két helyszínén talált leletek alapján ebben a térségben a vulkánkitörés előtt és után is volt emberi tevékenység.

Ugyanakkor a területen az üledékes talajban apró, vulkáni tevékenységből származó üvegszemcséket találtak. A kémiai elemzés szerint a szilánkok ugyanolyanok, mint a kilencezer kilométerrel távolabb fekvő Toba-kráternél talált szilánkok. Először sikerült ilyen távol azonosítani
vulkáni kitörés maradványait. A hatalmas távolság is mutatja, hogy milyen óriási erejű volt a kitörés.

Egyértelmű, hogy a vizsgált kőkorszaki települések túlélték a vulkánkitörést, de azt nem lehet megállapítani, hogy nőtt vagy csökkent a korszakban a település népessége. De egyértelműen megállapítható, hogy milyen intenzitással használták a területet. A Toba kitörése után az emberi tevékenység megnőtt. Nagyobb embercsoportok éltek vagy tartózkodtak hosszabb ideig a területen. A kutatók ételkészítésből származó kagylómaradványokat és szerszámkészítésből származó kőlemezeket is találtak.

A 75 000 évvel ezelőtti esemény a vulkánkitörési index szerinti 8-as fokozatú, "szupervulkáni" katasztrófa volt. A kitörés 2800 köbkilométer anyagot szórt szét a levegőben. A Mount Saint Helens 1980-as kitörése mindössze 1,2 köbkilométer anyagot hozott a felszínre. A Tambora vulkán 1815-ös kitörése kb. 80 köbkilométer anyagot szabadított fel, és ez  nyár nélküli évet okozott Észak-Amerikában és Európában is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)