Az elmúlt 50 év során a szervátültetés világszerte bevált gyakorlattá vált, ami óriási jótéteménnyel járt betegek százezrei számára.  De komoly gond a szervhiány.

szerv traszpalntáció

 

Az utóbbi két évtizedben a transzplantációk száma folyamatosan növekedett. Napjainkban a szervátültetés nem csak, hogy a legköltséghatékonyabb kezelés végstádiumban lévő veseelégtelenség esetén, de a máj, a tüdő és a szív végstádiumú elégtelenségénél az egyetlen rendelkezésre álló kezelés, mely megmenti a beteg életét.

Egy donor akár 5 ember életét is megmentheti. Szív, hasnyálmirigy, máj, két vese és két tüdőlebeny Veséből egy emberbe mindig csak az egyik, tüdőlebenyből egy emberbe gyakran csak az egyik kerül beültetésre, mivel képes egyedül is kielégítően működtetni a szervezetet.

A szervátültetések országos, illetve nemzetközi összefogás keretei között, átlátható, nyomon követhető módon történnek. Csak ilyen jellegű beavatkozásokra felkészült centrumokban végzik ezeket az operációkat. A donort jelentő és ellátó intézmények a transzplantációs központoktól függetlenül működnek, a két oldal között koordinátor szervezetek tartják a kapcsolatot.

A szervet kapó recipienseket a szervenkénti várólistáról választják ki orvos-szakmai és igazságossági szempontok alapján. Már most is sokkal kevesebb szerv van, mint amennyire szükség lenne. Csak Magyarországon transzplantációs várólistákon az összes szerv tekintetében több mint 1300 beteg van. Közülük csupán kb. 400 kap szervet évente.

Hogy elég átültethető szerv legyen, alternatív megoldásokat keressenek a kutatók. A két legígéretesebb lehetőség a szervnövesztés és a szerv nyomtatás. A kutatók keresik a lehetőséget, hogy őssejtekből csupán a szükséges szervet növesszék. Egyetlen sejtből komplett szív hozható létre. Hasonlóan kecsegtető módszer a 3D bionyomtatás. Megfelelő sejtkultúrákból 3D nyomtató segítségével építik fel a szervet.

A szinte korlátlanul rendelkezésre álló szervek mellett még több előnye lenne. Maximálisan kivédhető a szervvel átvitt betegségek kockázata. Elkerülhető, a beültetett szerv kilökődése, és nem kell a páciensnek az élete végéig gyógyszert szednie.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.