A jakutföldi Léna Pillérei Természeti Park.

A Léna folyam mentén elhelyezkedő, csaknem 100 m magas sziklapilléreiről nevezetes.

A Jakutszktól 100-200 kilométerre délre található természeti képződmény olyan látványt nyújt, mint egy hatalmas szoborcsoport.

A városból hajóval juthatunk el a lélegzetelállító látványt nyújtó szikla erdőhöz, amely a Léna folyó partján magasodik.

 

A területet fokozottan védett nemzeti parkká nyilvánították, melynek kiterjedése eléri a 868 hektárt.

2012 óta a világörökség része.

Ezeket a sziklaképződményeket a szélsőségesen kontinentális éghajlati viszonyok hozták létre.

 

A hőmérsékletkülönbség az év folyamán megközelíti a 100 Celsius fokot.

A -60 fokos télitől a +40 fokos nyári hőmérsékletig.

 

Az egymástól elkülönülő sziklapillérek a magas sziklapartfalból váltak és válnak ki, a hőmérsékletkülönbség, a földfelszínről beszivárgó víz, illetve a fagy hatására egyre inkább táguló és mélyülő hasadékok létrejöttével, illetve a kevésbé kemény köztes kőzetrétegek lemorzsolódásával.

 Léna által generált eróziós folyamatok szintén kritikusak a pillérekre nézve. 

A helyszín számos, köztük egyedi fajok Kambrium-kori fosszília-lelőhelyeként is jelentős. A pillérek közelében több épen maradt mamut csontvázat is találtak.

Rendszeresen indítanak egy vagy akár több napos hajókirándulást is a szikla erdőhöz a turisták számára. A túrákon lehetőség van megtekinteni az őshonos állat és növényvilágot, barlangászni vagy akár horgászni is. A sziklaerdőhöz látogató turistákra minden esetben tapasztalt túravezetők vigyáznak. A közelben lévő szabadidőközpontban van szálloda, faház és sátrazási lehetőség is.

Jakutföld, hivatalos nevén Szaka Köztársaság az Oroszországi Föderáció egyik tagja, a világ legnagyobb, önálló államisággal nem rendelkező közigazgatási egysége.

Akkora, mint az Európai Unió kétharmada, mégis lakosainak száma kevesebb mint egymillió.


Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizennégyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Húsvéti aranytömb

Napi videó:   A hogy a sofőr látta a cunamit

Napi fotó:  Végre megvan a kocsim

(via wikipedia, vilagorokseg, alltravels, oroszhirek)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...