Nem rabszolgák, de ha nincs más munka.

 

Elefántcsontpart hajdan arról volt híres, hogy az itteni elefántcsont nem színeződik el, mindig fehér marad. A gyarmati rendszer után az ellentmondások országa lett. Abidjant a háború előtt csak úgy emlegették, mint Nyugat-Afrika Párizsa. Az ország megsínylette a polgárháborút, de már újra fogadnak turistákat. A béke viszonylagos és ingatag, akár csak a kormány hatalma. De a világnak nem érdeke a polgárháború, mert a világ kakaótermelésének nagy része az országból származik.

Másik fő exportcikkük az arany. De a kitermelés nem modern bányákban történik, hanem emberi erővel. A kitermelés inkább rabszolgamunkára emlékeztet, tulajdonlásuk és haszonélvezőjük gyakran nem az ország. Az ENSZ jelentése szerint a gaminai bánya egy korábbi gerilla, Issiaka Ouattara tulajdona, aki jelenleg a Köztársasági Gárda helyettes parancsnokának posztját tölti be. Az ENSZ szerint közel 16.000 embert foglalkoztatnak a bányában, a kitermelt arany értéke becslések szerint közel 97.000.000 dollár évente. Napi 11,5 kg sárga érc kerül a felszínre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonnyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Epres túrógombóc

Macskaőrség:  Tipi a macskának

Napi videó:   A medúzák tánca

Napi fotó:  Aludjunk együtt

  

(via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...