Elegánsan belépett a jeges vízbe a süllyedő hajóról.

Charles Joughin a Titanicon utazó több ezer közül a 10 leghíresebb között van. Az ő túlélése a hajózás történetének egyik leghihetetlenebb megmenekülése.

Joughin 1879. augusztus 3-án Liverpool mellett született, a Titanicon kívül az Olympic nevű hajón is szolgált. A pékek vezetőjeként dolgozott az elsüllyeszthetetlen hajón. Kabinja az E fedélzeten volt. Elmesélése szerint a vasárnapi éjszakán „erősen telített” állapotban volt, többek között a brandynak és a konyaknak köszönhette az életét. Amikor a hajó összeütközött a jégheggyel, Joughin épp aludt, a süllyedés alatt többször sétált vissza a kabinjába, hogy „kicsit ledőljön aludni”. Mire felment a csónakokhoz, a víz elöntötte az E fedélzetet.
Joughin ittasan sem veszítette el a lélekjelenlétét. Előbb kenyereket hordatott a fedélzetre a pékekkel. Fél egy tájban ért el ahhoz a mentőcsónakhoz, melynek őt jelölték parancsnokául. Itt azzal a problémával került szembe, hogy a pánikba esett nők nem voltak hajlandók csónakba szállni. Úgy döntött, hogy felfüggeszti a lovagiasság szabályait, és erőszakkal kezdi el beszállítani őket. A szó szoros értelmében bedobálta a tiltakozó hölgyeket a csónakba. ő maga viszont kiszállt a vízrebocsátott jármőből, mert úgy döntött, szétnéz, hogy tudna-e segíteni még a mentésben. Sikerült is találnia feladatot. Mivel a csónakok már eltávolodtak, ember viszont még jócskán akadt a hajón, székeket kezdett a vízbe hajigálni, hogy az úszóknak legyen mibe kapaszkodni. Gigászi munkával körülbelül ötven darabot tudott átdobni a korláton.


A hajó megdőlése egy idő után lehetetlenné tette a további mentőmunkát. Joughin úgy határozott, hogy innentől sodródik az eseményekkel, és megpróbál a lehető legtovább a felszínen maradni. Mivel a hajó az orra felől kezdett süllyedni, először a tat felé igyekezett. Mikor az oldalirányú elfordulás miatt már nem lehetett megmaradni a fedélzeten, átmászott a korláton, és a hajó oldalán araszolva folytatta útját a tat felé. Mire a hajó függőleges helyzetbe fordult, el is ért oda, és fel tudott kapaszkodni az óceánjáró égnek meredő hátulsó részére. Ott állva nyugodtan várta az elkerülhetetlen elmerülést. Az egész olyan volt, mintha egy lift indult volna meg vele a mélység felé. Mikor a Titanic eltűnt a talpa alól, egyszerű belesiklott a vízbe, még a haja sem lett vizes. Erejével takarékoskodva nekiállt úszni. Még a jeges víz sem zavarta igazán; talán, mert az éjszaka folyamán többször is jócskán meghúzta a whiskyssüveget. Mikor vízbe került, már aligha lehetett józannak nevezni. Mikor a hajó végleg elsüllyedt, csaknem két órán keresztül úszott, míg elérte a felborult B csónakot, amelyen már tucatnyi hajótörött állt. Joughin már nem fért fel a csónak gerincére, ezért egy kollégája karjába kapaszkodva úszott a B csónakon levők megmentéséig. Nemigen érezte a jéghideg vizet, mivel még az alkohol hatása alatt volt. Másokkal 1-2 perc alatt végzett a kétfokos víz, ő több mint három órán keresztül életben maradt benne.

Az 1997-es Titanic című filmben James Cameron is megemlékezik róla, karaktere többször is feltűnik a filmben.

Igen szép kort, 78 évet ért meg. 1956. december 9. hunyt el. Charles Joughin ma a New Jerseyben,  A pettersoni Cedar Lawn temetőben nyugszik.

Csatlakozz a több mint ötezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Mai fotó: Azt hiszem, régen parkoltam le...

Ezt láttad már?

Mikor lesz világvége?

Szarkofág újabb száz évre

Mennyi víz kell az özönvízhez?

 

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)