Egy furcsa jelenség, ahol hatalmas ásványi kincset rejt a föld, és még a magyar hadtestet is megtévesztette.anomália mágneses Kurszk

 

Sokak számára ismeretlen, pedig a föld egyik legnagyobb és legkülönlegesebb jelensége a Kurszki mágneses anomália. (A képen a felső nagy vörös folt.)

P. B. Inohodcev csillagász akadémikus Oroszország európai területén elhelyezkedő városok geográfiai felmérése közben észlelte, hogy a mágneses iránytű Belgorod és Kurszk térségében jelentős kilengéseket mutat. Száz év elteltével 1874-ben a Kazáni egyetem docense, I. N. Szmirnov újra felfedezte a jelenséget, a tudós feltételezte, hogy a jelenséget jelentős mennyiségű vastartalmú kőzet okozhatja.

Az októberi forradalmat követően Lenin 1923-ban adott ki utasítást a terület ismételt felmérésére, vasérckutatásra. A kutatások már az első napokban sikerrel jártak, nagyon gazdag vasérctelepet találtak.

A felmérésekből kiderült, Oroszország Belgorodi és Kurszki területeire kiterjedő mágneses anomália egyben Földünk egyik leggazdagabb vasérclelőhelye is. Vasérc készletét 30 milliárd tonnára becsülik.

Az anomália a magyar történelemre is hatással volt. Stomm Marcel altábornagy, III. hadtest parancsnoka és törzsének tagjai 1943. február 3-án a Don-kanyarnál szovjet fogságba estek. Utólag kiderült, hogy a kurszki mágneses elhajlás miatt rosszul működött az iránytű, így nyugat-délnyugat helyett majdnem nyugat-északnyugatnak mentek.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.