A Guoliang nevű kis falu Kínában Henan tartomány északnyugati sarkában, a Taihang hegységben található. A falu egészen különleges helyen épült. Magas hegyek veszik körül, amelyek teljesen elzárják a külvilágtól.

A faluhoz vezető út évszázadok csak egy meredek és veszélyes lépcsősor volt, amelyet „Ti Tian”-nak, vagyis égi létrának neveztek. A falu létezéséről mindössze néhány éve, az internet révén tud a világ.

Ez a furcsa elzártság az évszázadok folyamán csak jót tett a falunak, egyfajta védettséget adott a világ zűrzavaraival szemben. A lakók kecsketenyésztésből és gyógyfűtermesztésből éltek. De a mintegy háromszáz falusi véget akart vetni az elszigeteltségnek. A faluban nem volt víz villany és telefon sem. A huszadik század ellenére sem éltek jobb körülmények között, mint a középkorban. Miután kormányzati segítségre hiába vártak, a falusiak kétségbeesett tettre szánták el magukat: alagutat fognak a sziklába vájni. Csákányokat, kalapácsokat, és vésőket vásároltak, és a Shen Mingxin, a falu elöljárójánakvezetésével 13 ember 1972-ben nekikezdett a munkának.

A munka öt éven keresztül tartott, de elkészült az 1200 méter hosszú e4 méter széles, és 5 méter magas alagút. Pontosabban ez nem is alagút, hanem az alagútnak és a hegyoldalba vágott útnak egy furcsa keveréke. Az utat a sziklafal szélébe vágták, helyenként egészen a szélén ahol a kitermelt kövekből korlátot emeltek. De az út nagy részén valamivel beljebb vezet az út, és az alagút falába hatalmas ablakokat vájtak, amin keresztül a fény megvilágíthatja az utat. Maga az út semmivel sincs burkolva, magán a simára csiszolt csupasz sziklán futnak a járművek.

Az utat 1977-ben adták át. Az ezredforduló tájékán vált ismertté ez a fantasztikus alkotás, és a világ minden tájékáról jönnek a turisták. A falu azóta sokat fejlődött, már szállodák is épültek a turisták fogadására. Az állami szervek a környéknek egyfajta természetvédelmi státuszt adtak.

Fontos megjegyezni, hogy több forrás is Henan helyett Hunan tartományba helyezi az alagutat. Ez tévedés, Hunan tartomány inkább arról ismert, hogy itt született Mao Ce-Tung. Szintén gyakori tévedés, hogy ezeket a képeket hozzá keverik a Bolíviai halálútról készült képekhez.

Csatlakozz a közel hétezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:  Mackó a fáról

Napi videó:   Az új tengerparti őrület: víz alatt siklani

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

A természet csodái: a szerelem-alagút

Vasúti alagutak Európa és Afrika között

Tizenöt varázslatos út

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

(via ssqq)