Hogy a fenti cím igazságát megalapozzam, nem kell különleges összeesküvésre gyanakodni, sem extra körülményekre. Első hallásra nehéz elhinni, de egy cég csődbe juthat egyetlen házkutatás után. Az ok: a házkutatási szabályozásának érzéketlensége, és a hibás adatmentési gyakorlat. Mindehhez nem kell bűnösnek lennünk sem.

Egy egyszerű példával szeretném érzékeltetni a komoly problémát, legyen főhősünk Szabó úr. Szabó úrnak van egy cége, mindössze két alkalmazott dolgozik a cégben rajta kívül. Mindannyian egy közös irodában dolgoznak, három számítógép, egy szerver, és egy notebook képezi a cég számítógép parkját.  Szabó úr gondoskodik a cég adatainak biztonságáról, a szerverben tükrözve van két HDD, minden este mentés készül egy külső HDD-re, és DVD-re is. Látszólag minden rendben van.

Egyik reggel váratlanul nyomozók lepik el az irodát. Felmutatják a házkutatási végzést. A cég iratai mellett összegyűjtik a cég számítógépeit, a szervert, és mindent, ami adatok archiválására szolgál. A nyomozók távozása után a cég ott áll működésképtelenül.

Szabó úr azonnal elrohan az illetékes rendőrkapitányságra, ahol délutánig kell várnia, hogy megtudja, miért volt házkutatás. Szabó úr egyik üzleti partnere a Rendőrség/Adóhatóság/Vámhatóság figyelmének középpontjába került (ide tetszőleges bűncselekmény kerülhet) miatt. Az ott folytatott nyomozás során derül ki az üzleti kapcsolat, és a hatóság vélelmezte, hogy a bűnügyben Szabó úr cége is érintett. Ezért indítottak ellene is nyomozást, és hajtottak végre házkutatást.

Szabó úr próbálja visszaszerezni a cég gépeit, arra hivatkozva, hogy a cég működéséhez létfontosságúak a rajta tárolt adatok. A rendőrség azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva megtagadja ezt.

A cég a komputerek nélkül lehetetlen helyzetbe került. A szerződéseiket napok alatt elvesztették, munka nélkül maradtak. Az ellenük folyó nyomozás miatt elvesztették leendő ügyfeleik bizalmát, nem sikerült új munkát szerezniük. A cég pár hét alatt csődbe jutott.

Szabó úr kilenc hónappal később értesítést kap a rendőrségtől, hogy bizonyítékok hiányában megszüntették ellenük a nyomozást, a számítógépeket átveheti a kapitányságon. De akkor már nem létezik a cég.

Bár a példa sarkított, de jól érzékelteti a probléma lényegét. Nem kívánom a nyomozati eljárást minősíteni, az minősíti önmagát.  De Szabó úr ugyanígy járhatott volna egy tűz esetén is. Vagy éppen reggel találhatta volna kirabolva az irodát. Mit tehetünk az ilyen helyzetek ellen? Megfelelő adatmentési módszert kell találni.

Nem elég, sőt bűnös könnyelműség az adatainkat ugyanott, de másik adattárolón tárolni. Védendő információinknak fizikailag is más helyen kell lenniük. Erre több megoldás is létezik.

Például vigyük haza a mentést tartalmazó külső merevlemezt. Ennél kényelmesebb, bár lassúbb megoldás, ha egy titkosított memóriakártyát vagy USB-memóriát használunk. Ennek hátránya, hogy ezeket el is veszíthetjük, vagy ellophatják tőlünk.

Ennél jobb és biztonságosabb megoldás, ha az interneten keresztül hozunk létre backupot. Biztonságosabb módszer, ha van egy megbízható barátunk, akivel egymás gépére mentünk az interneten keresztül, a kölcsönös segítség és biztonság jegyében.  Ennek az a hátránya, hogy mindkét fél gépének állandóan be kell kapcsolva lennie.

A legmodernebb lehetőség, és a legbiztonságosabb is, ha valahol tárhelyet bérelünk, és oda mentjük a fontos információkat. Ez az összes komolyabb szolgáltatónál manapság már a felhőbe történik. Adataink többszörösen biztosítva, mások által hozzáférhetetlenül kerülnek tárolásra. A szolgáltatók gondoskodnak a biztonságról, a rendelkezésre állásról, a garantált adat-visszaállítási lehetőségről. Abszolút kényelmes, teljesen automatizálható. Ha egy megfelelő backup program minden éjszaka automatikusan végrehajtja a biztonsági mentést, gyakorlatilag meg is feledkezhetünk róla, nyugodtan alhatunk.

 

Lájkolj minket!

Klikkelj a Tetszik gombra, és dedikált lélekhullám című könyvet nyerhetsz.

 

Ezt láttad már?

Embermásolás 1. - A tökéletes másolat

Kína folyót épít

Labda fogta csuka

 

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).