Van egy élőlény, amit így hívnak. És tényleg úgy is néz ki. Persze nem ez a valódi neve, hivatalosan bunkós agancsgomba. Nem látszik gombának, nem is ehető, de ha az erőben kikandikál előtted az avarból, tuti, hogy frászt kapsz.

gomba halott ember ujjai agancsgomba bunkós

 

Széles körben elterjedt, megtalálható az északi mérsékelt övben, a szubtrópusokig. Magyarországon gyakran előforduló gomba. Egész évben főleg a bükk és tölgyerdőkben az elhalt lombosfák ágain, tuskóin és gyökerein a földközelben található meg.

gomba halott ember ujjai agancsgomba bunkós

Termőtestpárnája szabálytalan alakú 4-10 centiméter magas ujjvastagságú bunkó vagy orsó formájú. Angol elnevezése a dead man's fingers (halott ember ujjai), jól kifejezi mire hasonlít. Az alja többé-kevésbé elvékonyodik és gyakran több össze is nőhet. Felülete ráncos, érdes, kívül feketés, belül fehér színnel. A spóratermő aszkuszok a termőtest húsába ágyazottak. A spórái ősszel képződnek és a pora fekete színű.

gomba halott ember ujjai agancsgomba bunkós

gomba halott ember ujjai agancsgomba bunkósgomba halott ember ujjai agancsgomba bunkósgomba halott ember ujjai agancsgomba bunkósgomba halott ember ujjai agancsgomba bunkósgomba halott ember ujjai agancsgomba bunkós

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint  kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.ű

(via)