Mint minden tavasszal, most is megkaptam a szokásos gyufa-kullancs levelet is. Ez a levél nem hoax, csak alapjában téves. Jöjjön a megfejtés. De először nézzük a levelet:

"Praktikus, aktuális tanács. (Kaptam, közzé teszem.)  Régi , őrségi (az Őrségben élünk, rengeteg kullanccsal,de itt senki nem fél...már hozzánk tartoznak!) A kullancs eltávolítási technikát szeretnék Önökkel megosztani! A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával, könnyedén eltávolíthatjuk!

 Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!

Itt az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem is értem, hogy a média még hogy-hogy nem csapott le rá! Mert a gyógyszergyár többet fizet annak, aki a gyógyszerét ajánlja!"


Rövid kutakodással a neten meg lehet találni, mi a probléma a történettel. Egyrészt az orvosi és rovartani szakirodalom nem ismeri a kullancs foszforimádatát. Hivatalos kutatások ezt nem erősítették meg.

De ennek ellenére elméletileg ez még igaz is lehetne.

De a nagyobb probléma, hogy a gyufafej nem tartalmaz foszfort. A biztonsági gyufát 1844-ben találták fel, akkor került át a foszfor a gyufa fejről a doboz oldalára. Tartalmazhat a gyufa foszfort ammónium-foszfát formájában, de ezt a faanyag utánizzásának megelőzésére használják, és a fába itatják be, amit viasszal vonnak be. Ez nem valószínű, hogy befolyásolja a kullancs ízlését.

A korai gyufákra ennek ellenére még igaz lehetett, amelyek még tartalmaztak foszfort. Ezek azonban nagyon veszélyesek voltak, emlékezzünk csak a századelő legdivatosabb cseléd-öngyilkossági módjára, a tejbe áztatott gyufára. Ezért nem tartom túl jó megoldásnak a gyufa megnyalását.

Összességében régen akár igaz is lehetett. De ma már nem működik. Erre utal az is, hogy a különböző fórumokon sokaktól lehet olvasni, hogy nem vált be a módszer. Ezért kérek mindenkit, ne küldje tovább. Főleg nekem.

Csatlakozz a közel hétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagyazon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai fotó:   Minek a könyvespolc

Napi videó:   Nagy hiba volt kipróbálni

A tévé történetének legelegánsabb átverése

Miért kell a férfinak gyerek?

A legszerencsésebb fickó

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)