Óriás mutáns vagy csak nagyra hizlalt kacsa?

 Pár napja bukkant fel a hír, hogy mutáns halszörnyet fogtak Csernobilban. Ezek zerint „ Az atomkatasztrófa óta gyakorlatilag az élet megállt Csernobilban és környékén. De az állatvilág még nem tűnt el teljesen, és vannak olyan bátor horgászok, akik a sugárfertőzéssel dacolva keresik a mutáns halakat a Pripjaty folyóban. A fotón látható több, mint 2 méteres harcsa is itt került horogra. A helyi tudósok szerint is a magas sugárzás tehető felelőssé a halak gigaméretűre való növekedéséért.”

Három mondatba ennyi marhaságot belezsúfolni már akár művészetnek is lehetne tekinteni, ha nem a hasára ütve írná a „cikket”. A kép alapján eléggé egyértelmű, hogy ez egy óriási hal, semmilyen mutáció nem látszik rajta. Nem lehet mutánsnak nevezni. Azért mert nagy? A harcsa a legnagyobb édesvizi fajok közé tartozik, azért még semmiképpen sem nevezhető mutánsnak, mert ennyire megnőtt.

A Pripjaty-folyóra elég merész úgy hivatkozni, mint egy sugárfertőzött helyre, amelyben mutánsok élnek. Mint folyó víz, folyamatosan tisztul. A Pripjaty nem egy kis helyi folyócska, hossza kb. 710 km, keresztülfolyik Fehéroroszországon és Ukrajnán,  valamint a 30 km-es zónán, végül a Dnyeperbe ömlik. A folyó bővizű, ezért is épült ide az erőmű,  Pripjaty városa is róla kapta a nevét, amely csupán az erőmű kiszolgálására épült. A folyó torkolatvidéke széles, sok holtággal, elárasztott területtel, amely a zónában helyezkedik el.

 Ami az egész hírben szemet szúrt, hogy úgy állítja be a zónát, mint kihalt radioaktív pusztaságot, ahol nincs élet. Ember valóban nem él itt, de növényzet ás állatok annál inkább. A közel harmincéves megfigyelés legmeglepőbb felfedezése pont az volt, hogy az élővilág nem úgy reagált, ahogy számítottak. A tudósok nem növénytorzók között bolyongó mutánsokat talált, hanem egy meglepően jó állapotban lévő természeti környezetet. Egyrészt a környezetnek jót tett, hogy az embertől háborítatlanul fejlődhetett. Természetesen nem egy háborítatlan őserdő, de sokkal jobb állapotban van, mint amire a katasztrófa után számítottak. Másrészt a katasztrófa súlyos károkat okozott, ez területről területre változik. Húsz év után kiadtak egy nagyon bizakodó jelentést, amelyet később többen is túlzottnak tartottak. De a lényeg az, hogy ez nem egy halott terület, ahova élete kockáztaásával járnak a horgászok.

 De térjünk vissza a zsákmányra. Az óriási harcsák nem gyakoriak, de nem is egyedülálló egy ekkora példány. Nincs szükség sugárzásra ahhoz, hogy ekkorára nőjenek. Ezen az oldalon például ilyen kapitális példányokat gyűjtöttek össze a nagyvilágból. De itt is látható jó néhány.

Sőt, mindkét  oldalon szerepel ez a kapitális példány. Így már nem valószínű, hogy ez egy csernobili példány lenne. Egy kis utánajárással sok minden kiderült a fotóról.

Hol készült a fotó? Nos nem a csernobili vizekben, hanem Olaszországban. Olaszország legnagyobb folyója, a Pó, a maga 650 kilométerével a világ egyik legjobb harcsás vízének számít. Évről évre harcsázó horgászok ezrei vándorolnak, hogy kipróbálják szerencséjüket ezen a csodálatos vízen, ahol körülbelül negyven éve figyeltek fel először ezekre a pompás teremtményekre. A közben eltelt időszak alatt annyira megerősödött a harcsaállomány, hogy a Pó-folyó ma már Európa legjobb harcsás vízének számít. Mindezt elősegíti az enyhe, mediterrán klíma, és a táplálékban gazdag folyó. A hihetetlenül gazdag kishalállománynak köszönhetően a harcsák rekordnagyságúra nőnek.

A képen egyébként nem egy ukrán horgász feszít, hanem a német Sven Veide, aki 2013. november 4-én fogta ki a harcsát. A harcsa leült a fenékre, és végül egy barátja, Stefan Seuss és egy második hajó segítségével sikerült kifogni.

A hal valóban kapitális példány. Súlya 232 font, vagyis 105 kilogramm. A harcsa egyúttal egy rekordot is beállított: ez volt a huszadik, 100 kilogrammnál nagyobb példány, amit a helyi szervező iroda vendégei fogtak ki. De a világcsúcstól még messze van, azt egy 2010-ben kifogott, 135 kilogrammos példány tartja.

Mutáns szörny nincs csak egy nyári hoax. De em kell aggódni, még sokat fogunk találkozni a hírrel, mert a lájkvadász szenzáció nagyon fontos. Egy ilyen döglött kacsa is sokáig repül az interneten.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Anatóliai babsaláta

Napi videó:   Szétkergetett fürdőzők

Napi fotó:  Nem megfelelő védőfelszerelés

Macskaőrség:   20 perc tömény macskaság

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...