Amikor nem veszünk észre egy óriási földrengést.földrengés fantomrezgés Törökország

 

Az észak-anatóliai törésvonal igen csak aktív földrengészóna, nem egyszer hallhatunk pusztító törökországi földrengésekről. 2016-ban hatalmas energiájú földrengés volt észak-nyugat Törökország alatt. Mégis az a furcsa eset állt elő, hogy senki sem vette észre.

A kutatók a begyűjtött műszeradatok utólagos ellenőrzése során vettek észre. De hogy lehet nem észrevenni egy hatalmas földrengést?

Egy tipikus földrengés során a föld mélyén összegyűlő feszültség egy pillanat alatt pattan ki, és pár percig tartó földrengést okoz. Ez a nemrégiben felfedezett rengés azonban nem pár percig, hanem 50 napig tartott. Ezért kapta a fantomrengés becenevet a kutatóktól.

A lassú vetődés egy új fogalom a szeizmológiában. Ennek során a kőzetlemezek elmozdulása nem villámgyorsan lezajló, hanem kifejezett lassú esemény. Például Törökországban ötven napig tartott. De mivel összességében az elmozdulás ugyanolyan nagy volt, a felszabaduló energia is hatalmas volt. Mivel nem pár perc alatt adódott á az energia, hanem csaknem két hónap alatt, így nem hogy épületek nem dőltek össze, de még a tányérok sem rezegtek, a képek sem mozdultak el a falon.
Hogy lehet mégis észrevenni. Az elmozdulásból. A rengést a műszerek nem jelzik, csak a GPS alapján látható a változás.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint hetvenezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.