A bennszülöttek tudják, hogy a piranhánál csak egy dolog veszélyesebb: az Amazonasba pisilni...

Egy hal különös félelemmel tölti el az Amazonas vidékén élő bennszülötteket. Jobban tartanak tőle, mint a piranhától.  A kiszínezett legendák egy olyan lényről mesélnek. Ha egy férfi belepisil az Amazonasba, amivel magához vonzza a kis halat, és az felmászik a húgycsövébe. Befészkeli magát, és szívja a vért a férfi péniszéből. A durvább verzió szerint a kandiru képes a vízből kiugrani, és a vizeletsugárban felúszni árral szemben. Hogy lehet tőle megszabadulni? Ha jól megpüfölni a becses szervét. Vagy levágja.

 

Ez idáig kapitális marhaságnak hangzik. De ennek ellenére sajnos javarészt igaz. De nézzük a tényeket.

 

A kandiru, más néven vámpírhal a harcsafélék családjába tartozó édesvízi halakat jelöli, melyek az élősködő életmódjukról nevezetesek. Testük hosszúkás és áttetsző, hosszuk elérheti a 15 cm-t. Szűkebb értelemben csak a Vandellia cirrhosa fajt nevezik kandirunak, de a nevet gyakran az egész alcsaládra vagy az egész családra is használják. A nitrogén-anyagcsere melléktermékeinek szagát követve a zavaros vízben is képesek megtalálni más, nagy testű halakat, hogy azok kopoltyűüregébe hatoljanak, ahol vérrel táplálkoznak. A Vandelliinae alcsalád fajai vérrel táplálkoznak, míg a Stegophilinae alcsalád fajai az élő halak pikkelyeivel és nyálkájával táplálkoznak, vagy dögevők.

 

Tudományos bizonyíték sokáig nem volt a horror-történetre, de aztán egy brazíliai sebészeten egy fiatalember jelentkezett a panaszokkal. Bebizonyosodott, a kandiru tévedésből  a vizelet szagát követe néha emberi testnyílásokba is behatolhat, például feljuthat a húgycsőig, vagy bejuthat a végbélnyíláson, hüvelyen át. A fürdés közbeni folyóba vizelés növeli a kandiru-támadás esélyét. De természetesen nem ugrik fel.

 

Azóta már több dokumentált esetet ismer a tudomány a kandiru emberbe hatolásáról, de úgy tűnik, hogy az állat nem képes az emberben életben maradni. A kopoltyúfedőjéből hátranyúló tüskék állnak ki, ezért kizárólag sebészi úton távolítható el.

Az indiánok ismernek néhány hasznosnak vélt gyógynövényt, amely szerintük megöli a halat, majd az lebomlik és kiürül. Valójában az áldozat gyakran belehal a kandiru-fertőzésbe.

 

Csatlakozz a közel hétezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de esetleg nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai fotóA Titanic hajócsavarjai a munkások felett

Napi videó:  Nagyon kemény egér az egérfogóban

Bizarr párosok: nyelvevő rák és a hal

Halvadászat a levegőben

Acapulcoi halraj-rejtély

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

(via wikipedia, Youtube, worldoddities)