Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Titokzatos körök a tenger fenekén

Rejtélyes kört találtak a tenger fenekén. A nem túl mély, mindössze 25 méteres víz fenekén közel két méter átmérőjű, titokzatos mintázatú kört fedezett Fel Yoji Ookata.

Yoji Ookata japán fényképész, aki annak szentelte az egész életét, hogy feltárja a Japán-tenger titkait, 21 évesen tett búvárvizsgát, és a következő ötven évet a vízalatti fotózásnak szentelte.

Nemrégiben, amikor az ország déli felében Amami Oshima közelében merült, akkor vette észre azt a foltos valamit, amilyennel még soha nem találkozott.  A hullámzó homokban furcsán szabályos geometriai minta tűnt fel. A jelenségre nem talált magyarázatot, ezért filmesekkel újra visszatért a helyszínre.

 

Nem kell egyből ufókra gyanakodni, a csapat érdekes megoldást talált a rejtélyre. A furcsa ábra készítője egy kis gömbhal volt. A mindössze néhány centiméter hosszúságú állat úszik fáradhatatlanul éjjel-nappal, hogy létrehozza alkotását.

Gondos megfigyelés után a csapat megtalálta a körök magyarázatát is. A nőstény halak vonzódnak a hím által felépített hegyekhez és völgyekhez. Ha összejön a frigy, a nőstény a kör közepén rakja le az ikráit.

A rajzolat az óceán természetes áramlatait szabályozza, és ezzel védik a kényes utódokat. A tudósok úgy találták, a nagyobb bordákra jobban buknak a nőstények, nagyobb a párosodás esélye.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:    Könnyű őszi ebéd

Napi videó:   Minden álma valóra vált...

Napi fotó:  Átsétálnál alatta?

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Privát mini tengeralattjáró

Piknik a tengerparton

Barlang-étterem kilátással a tengerre

(via twistedshifter)

Tovább


Privát mini tengeralattjáró

Egy szentpétervári férfi megépítette Oroszország legkisebb tengeralattjáróját. Az otthon barkácsolt merülőhajó meglepően jól sikerült, építője szerint képes lenne vele víz alatt elmenni a Finnország fővárosáig, Helsinkiig, oda és vissza, tankolás nélkül. Az utat négycsomós sebességgel képes megtenni.

Tovább


Európára veszélyes a jeges-tengeri édesvíz

Hatalmas mennyiségű olvadt édesvíz gyűlt össze a Jeges-tenger egy szűk régiójában. A sós víz felszínén úszik, és egyre terebélyesebb. Komoly veszélyt jelent, mert ha megváltozik a széljárás, az édesvíz átfolyik az Atlanti-óceánba, és komolyan befolyásolhatja az enyhébb észak-európai időjárást biztosító áramlatokat.

Tovább


Felgyorsulhat a klímaváltozás: óriási metánkiáramlások a Jeges-tengeren

Az Arktisz jege alatt a metán szilárd formában, hidegben, nagy nyomás alatt található. Ha felmelegszik a tenger, a metán felszabadulhat, és felgyorsíthatja a felmelegedést. Sajnos a folyamat már beindult. Hatalmas méretű, olykor az egy kilométeres átmérőt is elérő metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét, a tengerfenékről közvetlenül a légkörbe juttatva ezzel a veszélyes gázt. Az aggasztó jelenséget nemrég felfedező orosz kutatók attól tartanak, hogy az északi-sarki jégpad visszahúzódása nyomán felszabaduló hatalmas mennyiségű metán nagymértékben felgyorsíthatja a globális klímaváltozás folyamatát.

Tovább


Piknik a tengerparton

Ezen a - remélhetőleg utolsó - észvesztően forró nyári napon néhány hűsölő fotó azoknak, akik nem lehetnek ott, ahol a képek készültek. Egy könnyű tengerparti piknik stílusosan, elegánsan, mégis könnyedén. Talán őket éri, a hűvös, tengerillatú szél.

Tovább


A világ legnagyobb vízfeletti bungalója

A jómódúak között igen népszerű - és sokak vágyálma - a sekély tengerben, cölöpökön álló bungalókban tölteni a nyaralást. Romantikus, békés, exkluzív, a nyugalom szigetei.

A világon több mint 110 ilyen üdülőhelyen foglalhatunk szállást. Ezek a bungalók nagyobbak, és jóval drágábbak egy szállodai szobánál. 50 négyzetméternél szinte mindegyik nagyobb, de átlagosan 100 négyzetméteres építményekben élvezhetjük a magányos luxust.

Tovább


A hullámok alatt

Clark Little Hawaii talán legismertebb fotósa. Vérbeli szörfösként a hullámok fotózásának szentelte életét, hogy azokkal is megismertesse a szörfösök által átélt élményeket, vagy inkább csak az érzést, akik soha nem próbáltak meglovagolni egyetlen hullámot sem. Egész életében a hullámokat fotózta, és ezekből a képekből választotta ki a legjobbakat, hogy megossza a világgal.

Tovább


Legszebb helyek a Földön: Aogashima-sziget

Amig az ember nem látja ezt a helyet, azt hiheti, hogy ilyen nincs is. Egy tökéletes vulkáni sziget, egy tökéletes vulkánnal, mintha a tankönyvi illusztráció lenne. Pedig létezik ez a mesebeli hely Aogashima a neve.

Tovább


Vasúti alagutak Európa és Afrika között

A vasút hiába hálózza be a kontinenseket, nem tudja biztosítani a közöttük lévő kapcsolatokat. Azonban erre is léteznek már tervek. Bár nem valódi interkontinentális kapcsolatról van szó, de ennek volt előfutára a Csalagút, amely az angol szigetet köti össze Európával. Ez arra mutat példát, hogy az ilyen típusú kapcsolatok kivitelezhetőek. Már lassan elkészül az első alagút.
Legegyszerűbb, ha megkerüljük a problémát keletről. Az eurázsiai kontinensen élünk, ezért furcsa beszélni egy Európát Ázsiával összekötő vasúti alagútról. Pedig már épül, méghozzá a földrészeket egymástól egy helyen elválasztó szakaszon, a Boszporusz szorosban. Itt a két kontinens távolsága néhol mindössze hétszázötven méter, de ez a csatorna elválasztja egymástól Európát, a Közel-Keletet és Afrika északkeleti részét. A tervek szerint azonban 2013-ban átadásra kerül a Marmaray-alagút.

Tovább


A természet csodái: Jéggömbök a tengerparton

A természet furcsa szeszélye nyomán nagy ritkán jéggömbök boríthatnak egy-egy tengerpartot.

Nem véletlenül írtam hógolyók helyett jéggömböket. A hógolyókat az emberek gyúrják, ezeket pedig a szél és a víz. Valamint nem csak hóból állnak, hanem megfagyott vizes hóból.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog